Blond či tmavá? Ak túžite byť šéfkou, tak zvoľte...

Pravda.sk, gj | 27.09.2016 09:00
žena, kancelária Foto:
Ste blondínka? Možno máte výhodu...
Budete prekvapená, akú farbu vlasov si ľudia spájajú s pozíciou šéfky.

Je naozaj možné hľadať súvislosť medzi farbou vlasov a úspešnou kariérou šéfky? Podľa aktuálnej štúdie áno! Urobili ju výskumníčky na „British Columbia’s Sauder School of Business“.

O blondínach koluje bezpochyby oveľa viac vtipov ako o tmavovláskach či ryšavkách. Ale podľa výsledkov výskumu sú v tom celkom nevinne. Práve blond farba vlasov totiž v ľuďoch vzbudzuje zaujímavé pocity vzhľadom ku kariére.

Dobrovoľníkom v prieskume bola ukázaná stovka fotografií, na ktorých boli blondínky a brunetky. Ženy na fotografiách mali ohodnotiť – podľa toho, či ich vnímajú ako kompetentné, atraktívne či aktívne…

Výsledky? Brunetky ľudia v prieskume ohodnotili slovami, že na prvý pohľad pôsobia kompetentnejšie ako blondínky. Na druhej strane, k blondínkam priradili vetu: „Ja som tu šéfka a nikoho iného vedĺa seba nepotrebujem“.

Podľa výskumníčok ide o to, že blondínky na prvý pohľad vyžarujú viac sebavedomia a sebadôvery ako brunetky. Aké sú však reálne čísla blondínok v porovnaní s brunetkami na vedúcich pozíciách štúdia neuvádza.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ