Štíhlejšie ženy vo výhode? Prácu vraj dostanú ľahšie, tvrdí štúdia

Pravda.sk, lp | 15.09.2016 08:00
pracovný pohovor, šéfka Foto:
Štíhlejšie ženy vraj dostanú zamestnanie jednoduchšie.
Ak máte o pár kíl menej a pôsobíte na ľudí ako štíhlejšia osoba, máte šancu získať zamestnanie skôr ako plnšie typy.

Tvrdia to aspoň výsledky štúdie, ktorú na stránkach Journals.plos.org, publikovala skupina pod vedením Dennisa Nicksona. Prieskum prebehol tak, že vzorke vybraných opýtaných osôb boli predložené fotografie niekoľkých typov žien a mužov. Tí boli počítačovo upravení, takže jedna žena vyzerala na fotografii štíhlejšia a rovnakej tvári následne pridali na ďalšom zábere na rozmeroch a vyzerala plnšie a kyprejšie.

Najviac ľudí sa rozhodlo pre ženu so štíhlejším výzorom, pričom však pri mužoch bolo toto rozhodovanie opačné. Tam zase zvíťazili muži, ktorí vyzerali na fotografii plnšie. Tvorcovia tvrdia, že výsledky odrážajú, aká veľká miera nerovnosti a znevýhodnenia stále panuje voči ženám na pracoviskách vo Veľkej Británii. Práve tam totiž prieskum prebehol. Dá sa však predpokladať, že podobné výsledky by ukázali aj iné krajiny.

U žien môže byť výzor celkovo na príťaž a môže byť zdrojom toho, že prídu o možnosť zamestnania, hoci spĺňajú všetky vedomostné a odborné požiadavky. To tvrdí ďalšia štúdia, na ktorú sa odvoláva britský Daily Mail. Z nej vyplýva, že na pohovore mnohí budúci zamestnávatelia hodnotia napríklad manikúru či účes. Dokonca si vytvárajú isté stereotypné predpoklady o tých, ktorí pred nimi sedia. Napríklad ženy so zničenými končekmi vlasov vnímajú mnohí zamestnávatelia ako lenivé, kým napríklad príliš veľa maskary, alebo očnej linky dodáva „povesť“ večierkovej kráľovnej.

Zaujímavé však je, že podobne uvažujú zamestnávatelia prevažne pri nežnom pohlaví. Na mužov nie sú takí nároční.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ