Práca a súkromie - ako nájsť rovnováhu?

Pravda.sk | 18.04.2016 13:00
žena, kancelária Foto:
Pracujte naplno, ale aj žite svoj život.
Pracovný život je čoraz drsnejší a pýta si stále viac času. Myslite aj na vaše súkromie.

Pokúste sa znížiť stresové zaťaženie vďaka lepšiemu plánovaniu. Naučte sa rozlišovať medzi dôležitými a menej dôležitými úlohami, nedostávajte samú seba pod večný tlak. Nemusíte stihnúť všetko a nie je to ani v ľudských silách. Pracovný deň by nemal mať desať a viac hodín. Ak to tak je, mali by ste si sadnúť s vaším nadriadeným a porozprávať sa o vašch úlohách.

Nepríjemné povinnosti neodkladajte, pretože niekde vo vašej mysli vás poriadne ťažia. Dokonca aj včase, kedy by ste si mali užívať voľný čas na ne myslíte. AK chcete mať pokoj a čistú myseľ, konajte. Čím skôr sa do toho zahryznete, tým skôr si vydýchnete.

Pracovné mejly či telefonáty neriešte vo vašom voľnom čase. Ak práve „nehorí“ všetko vydrží do nasledujúceho rána, kedy si sadnete opäť za váš stôl v kancelárii. Nemôžete hrať s vaším synom domino a zároveň usmerňovať kolegov pri mesačnej uzávierke. Dajte všetkým jasne najavo, že povinnosti si plníte v práci na sto percent. Mimo práce žijete svoj súkromný život.

Iste, ak vás v práci niečo ťaží, alebo naopak, čosi sa vám podarilo, máte chuť sa porozprávať s partnerom. To je v poriadku a patrí to k životu. Vaše debaty by sa však v žiadnom prípade nemali neustále točiť len okolo práce. Žite vaše súkromné životy. Rozprávajte sa o príjemných maličkostiach, ktoré vám prácu z hlavy vyženú. Bavte sa, športujte, oddychujte. Neobmedzujte vašu existenciu výlučne na prácu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ