Retro stále hrá prvé husle. Jar s ním však bude sexi a uvoľnená

Zdeno Gáfrik, Pravda.sk | 23.02.2016 13:00
Pravidelne dvakrát ročne prinášame na stránke Žena.pravda.sk prehľad nových kolekcií známych značiek a najmä prehľad trendov, ktoré sa stali základným kameňom jednotlivých kolekcií.
Šesťdesiate a sedemdesiate roky sa  pretavili... Foto: archív značky Reserved
Reserved - lookbook - jar-leto 2016 Šesťdesiate a sedemdesiate roky sa pretavili tentoraz do uvoľnených strihov, kombinácií rozšírených, zvonových nohavíc, ale aj širokých háremových nohavíc s voľnými tunikami a blúzkami.

Inšpirácie v podobe záberov z lookbooku vás možno nasmerujú. Ďalším, a jedným z posledných, prezentovaných lookbookov je ten od značky Reserved.

Kľúčové strihy a inšpirácia

Značka prináša každoročne na trh niekoľko línií, ktoré sú určené aj vekovo rozdielnym kategóriám žien. Vo všeobecnosti sa však v dámskej kolekcii na jar a leto 2016 objavuje retro inšpirácia, ktorá pokračuje z prechádzajúcej sezóny. Šesťdesiate a sedemdesiate roky sa pretavili tentoraz do uvoľnených strihov, kombinácií rozšírených, zvonových nohavíc, ale aj širokých háremových nohavíc s voľnými tunikami a blúzkami. Šaty sú áčkového strihu, prípadne tunikové a nechýbajú im výraznejšie vzory na spôsob retro atmosféry prímorských letovísk.

Šesťdesiate a sedemdesiate roky sa  pretavili...
Kombinovanie retro estetiky sa nosí so...
+12Kombinovanie retro estetiky sa nosí so...

Materiály a štruktúry

V kolekciách na teplejšiu časť roka tvorí vždy dominantu bavlna a bavlnené zmesy, nechýbajú však ani jemné a tenučké úplety, či na kardiganoch, svetríkoch, alebo topoch s krátkymi rukávmi či elastických šatách. Zdobné detaily dotvára syntetická čipka, alebo perforovanie v detailoch a potom sú to tiež zmesové materiály, ktoré imitujú napríklad semiš, kožu či prípadne hodváb. Neslobodno zabúdať na denim, ktorý sa vo všeobecnosti s obľubou vracia a prichádza v rozličných farbách aj hrúbke – od príjemnej tenučkej a padavej látky s denimovým efektom až po klasickú tuhú džínsovinu.

Ukážka z lookbooku Reserved. Foto: archív značky Reserved
Reserved - lookbook - jar-leto 2016 Ukážka z lookbooku Reserved.

Farebnosť a vzory

U zrelších dám sa osvedčia výraznejšie farby aj vzory. Kombinovanie retro estetiky sa nosí so zemitejšími farbami ako je béžová, hnedá či army zelená, k nim však pribúda sýta modrá s červenou, vínovou, fialovou a v neposlednom rade aj kanárikovou žltou. Prúžky patria medzi hit sezóny a nechýbajú ani v kolekcii Reserved. – horizontálne, vertikálne, tenšie, hrubšie, kumulované vo viacerých farebných odtieňoch osviežujú garderóbu pre všetky vekové kategórie. Objavuje sa tiež geometria v grafických vzoroch trojuholníkov či lichobežníkov. U mladších ročníkov sa potom objavuje denimová modrá, lososová, alebo pastelové tóny.

Kombinovanie

Mix voľných širokých nohavíc so zvyškom garderóby sa dá tvoriť na niekoľko spôsobov. Či už sú to voľnejšie blúzky a topy s nadýchanými rukávmi, ktoré možno prepásať tenučkými opaskami, alebo elastické topy alebo úplety obkresľujúce figúru. Pri šatách áčkového strihu sa nosia komfortné balerínkové topánky na plochej podrážke, prípadne sandále s hrubšími remienkami a na hrubom podpätku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ