Spoznajte jedlá, čo vyzerajú zdravo, ale škodia zubom

MaM | 03.01.2016 17:00
ovocie, vitamíny, výživa Foto:
Citrusové plody obsahujú pre zubnú sklovinu agresívne kyseliny.
Tradícia je ako železná košeľa. Tvrdenie, že sladkosti zuby kazia a mlieko im prospieva, je staré ako obohraná platňa.

V jedálničku nájdete však omnoho viac pokrmov, ktoré sa podpíšu na tom, že váš úsmev bude mať ďaleko od vizáže filmovej hviezdy.

Citrusy

Na ich zdravotnom prínose pre telo nemení nič ani fakt, že pre naše zuby citrusy samotné, ani džúsy z nich, vôbec nie sú priateľské. Aj medzi citrusovými plodmi sú menší a väčší škodcovia. Na experimentoch z roku 2008 bolo vidieť, že najviac šarapaty spôsobili zubom šťavy grepu, najmenej pomarančová šťava. Na vine sú agresívne kyseliny.

Kyslé uhorky

Chutia skvele a vďaka fermentácii prinášajú telu zdraviu prospešné látky. Jediným negatívnym aspektom je, že každodenná konzumácia kvasených uhoriek znižovala odolnosť skloviny až o 84%, čo významne zvyšuje pravdepodobnosť, že sa vám v zube usadí kaz.

Čaj

Zelený čaj jemne zuby farbí, no a ten čierny skutočne môže zanechávať na sklovine nepríjemné fľaky. Dokonca podobné ako u fajčiarov. Problém je, že látky z čaju sa dokážu veľmi rýchlo absorbovať aj do pevnejších štruktúr. Ak necháte v šálke čierny čaj dostatočne dlho uvidíte, ako za vie zahryznúť aj do porcelánu. Tak isto aj do zubnej skloviny.

Víno

Najmä to červené. Pôsobí na zuby dvojakým účinkom. Kyselina narušuje sklovinu a pre farebné pigmenty je biela sklovina ako čisté plátno. Kyselina octová umožňuje farbe z červeného vína prenikať hlbšie do štruktúr. Veď poznáte, ako je takmer nemožné vyliaty pohár vyčistiť z koberca. Tak nejako sa cítia aj naše zuby, ak ich namočíte vo víne.

Najlepšia obrana je útok

Kvôli pozitívnym vplyvom na zdravie však netreba škodcov skloviny vytesniť zo stravovacích návykov. Po konzumácii je dobré staviť na záchranné opatrenia. Piť minimálne čistú vodu, aby sa sklovina opláchla. Pomôže aj zubná pasta do 30 minút po konzumácii a nepriateľov skloviny skutočne nemusíte mať na tanieri každodenne. Takýto prístup by mal žiarivý úsmev spoľahlivo ochrániť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ