Fero Mikloško: Nechcem, aby mi šaty zostávali v skrini

Zdeno Gáfrik, Pravda.sk | 12.12.2013 14:00
MÓDA: Orange Fashion 2013 - Fero Mikloško Foto: ,
Modelka Viera Schotterttová v kreácii od dizajnéra Fera Mikloška.
Slovenský dizajnér Fero Mikloško, ktorý sa v úvode týždňa prezentoval na výročnej prehliadke plesových trendov, má svoju profesionálnu filozofiu jasnú.

„Keď mám čas, úplnú chuť a slobodu, rád tvorím veci. Nesmiem však zabúdať na to, že kolekcia musí byť predateľná. S týmto zámerom ju musím tvoriť,“ uviedol pre Pravda.sk známy návrhár. Zdôraznil, že sa nerád zdržuje vecami, ktoré pre neho nemajú význam.

„Nechcem, aby mi šaty zostávali v skrini. Robím módu, som značka, ktorá potrebuje veci predávať. Na tom fungujem. A keď tvorím kolekciu, tvorím ju pre určitý typ ženy. Musím si byť stopercentne istý, že po akomkoľvek uvedení, či už v zahraničí alebo na Slovensku, bude kolekcia hneď predateľná,“ vysvetlil Mikloško.

Jeho plány sa mu darí plniť. Napríklad z minilínie, ktorú začiatkom októbra predstavil na veľvyslanectve vo Viedni, už rozpredal takmer všetky odevy. „Potom som robil ešte druhú časť kolekcie, ktorú som prezentoval v Prahe v Obecnom dome. Z nej sa už tiež veci rozpredali a plesová? Uvidíme, koľko dám sa v šatách z plesovej kolekcie objaví na plese v opere. Bol by som rád, keby sa tam zišli všetky v takom peknom zoskupení,“ vyhlásil dizajnér, ktorý počas prehliadky plesových šiat na Orange Fashion Show 2013 ponúkol aj tri modely pre pánov.

Topmodelka Zuzana Mačasová v kreácii od Fera...
Modelka Miroslava Luberdová v kreácii od Fera...
+50Modelka v kreácii od Fera Mikloška na...

V nich dal dôraz na výrazný materiál, ale aj zdobné detaily. Napríklad namiesto motýlika mali páni náhrdelníky. „Ak si pozriete tvorbu zahraničných dizajnérov, ktorí robia spoločenskú pánsku módu, nevymyslel som nič nové. Len som to učesal do slušnejšieho celku. A keďže mi módu predvádzajú mladí ľudia, pekní ľudia, neodpustil som aj detail v podobe náhrdelníkov. Nemusíme stále nosiť len motýlika. Dá sa nahradiť aj peknou vkusnou brošňou,“ konštatoval Mikloško.

Dizajnér Fero Mikloško s klientkou Zorou... Foto: Zdenko Hanout
Fero Mikloško, Zora Czoborová Dizajnér Fero Mikloško s klientkou Zorou Czoborovou (vľavo) a Gabrielou Drobovou z Fashion TV.

Podľa neho príde čas, keď budú aj slovenskí páni viac experimentovať v móde. „Možno to len treba viac atakovať u ľudí – najmä mladých ľudí,“ doplnil.

Prehliadku minikolekcií plesových rób Fera Mikloška, ale tiež dizajnérok Veroniky Hložníkovej, Márie Štranekovej, Hany Přverátilovej spoločne s Borisom Hanečkom a kolekciu Marcela Holubca si môžete pozrieť vyššie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ