Opuchnuté nohy? To je už minulosť!

-vv- pre Žena.Pravda.sk | 23.07.2010 14:39
Nohy sú vizitkou vašej starostlivosti Foto:
Opuchnuté nohy? To je už minulosť!
Výjsť do letných rozpálených ulíc v krásnych minišatách s desaťcentimetrovými ihličkami na nohách je síce sexi, ale len v prípade, že to vaše nohy aj znesú.

Aj desať minút chôdze v tridsiatkových teplotách dokáže totiž naše končatiny zmeniť na nepoznanie. Nohy nám opuchnú a z atraktívnej ženy je zrazu unavená dôchodkyňa, ktorá nevládze prejsť ani pár metrov. Aj na to je však liek.

V lete sa ráno a večer sprchujte zásadne vlažnou vodou. Opuchnuté nohy vykladajte hore a to tak, aby ste mali kolená nad úrovňou panvy. Počas spánku si nohy podložte vankúšom.

Zbaviť sa nepríjemných opuchov vám pomôže aj plávanie, či cvičenie.

Ak si v práci alebo doma nájdete raz za hodinu či dve minútku čas, skúste sa chvíľu prechádzať. Najprv choďte len po špičkách, potom len po pätách. Nohy si tak príjemne prekrvíte.

Vhodným liekom na opuchnuté nohy sú aj bylinné a octové obklady. Stačí vám na to plátno, alebo detská bavlnená plienka, ocot a studená voda. Plátno namočte do studenej vody, octu alebo studeného bylinného odvaru, vyžmýkajte a priložte na predkolenie. Obaľte suchou bavlnenou a vlnenou látkou. Zábal nechajte pôsobiť 5 minút a 2–3 krát ho vymeňte. Studený bylinný odvar pripravíte z kvetov arniky horskej, alebo z rumančeka. Stačí 2 g na 100 ml vody.

Unavené opuchnuté nohy sa vám poďakujú aj ak im urobíte kúpeľ. Do lavóra nalejte vlažnú vodu, pridajte jablkový ocot, rozmarín a namočte do toho nohy. Relaxujte najmenej pätnásť minút. Po tomto kúpeli si nohy osušte froté uterákom a ešte na pár minút vyložte na stoličku.

Text: -vv- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK