Chémia na dobrý vzťah nestačí. Potrebujete tieto štyri piliere

Sen o peknom vzťahu môže stroskotať na nepripravenosti. Pretože je ťažké pripustiť si, že aj partner, ktorý sa vám páči, sa k vám vlastne nemusí ani hodiť. Avšak je lepšie hodiť cez palubu vzťah v zárodku, ako sa vydať na cestu životom, ktorá bude mínovým poľom.

26.05.2023 00:00
láska, manželstvo, dvojica Foto:
Partneri môžu mať rôzne vlastnosti a temperament, ale tieto rozdielnosti nesmú ani jedného z páru iritovať.
debata

Spoločné záujmy

Na začiatku vzťahu je vám väčšinou tak trochu jedno, čo spolu podnikáte, pretože vám stačí jediné – byť spolu. Ale celoživotne to stačiť nebude. Je bezpodmienečne nutné mať spoločné záujmy, niečo, čo vás bude baviť oboch a ani jeden sa pri tom nebude musieť premáhať či potláčať svoje ja. Určite netreba tráviť s partnerom všetok voľný čas a je dôležité mať svoje individuálne záujmy, ale musíte mať aspoň pár spoločných, bez toho sa nezaobídete.

Sexuálna kompatibilita

Aby vám to dlhodobo vo klapalo, musíte byť sexuálne kompatibilný. Pretože sexuálny pud je tak silný, že ak ho nedokážete uspokojiť vo vzťahu, pôjdete inam. Americký psychológ Christopher Ryan Jones hovorí, že sexuálna kompatibilita v zásade závisí od toho, ako sa dopĺňajú vaše individuálne osobné presvedčenia, potreby, túžby a predstavy týkajúce sa sexuálnych aktivít. To znamená, že je dovolené všetko čo sa vám páči. Od praktík až po intenzitu a frekvenciu. Ak v tom súlad nie je. Máte problém. A budete ho mať stále väčší.

svadba, manželstvo, láska Čítajte aj Nie je to len láska. Prekvapivé dobré dôvody, prečo ísť do manželstva aj v 21. storočí

Vhodné povahové črty

Partneri môžu mať rôzne vlastnosti a temperament, ale tieto rozdielnosti nesmú ani jedného z páru iritovať. Povahové vlastnosti môžu byť pokojne aj protikladné, len sa nesmú vzájomne ničiť a odpudzovať. Preto je potrebné testovať, ktoré partnerove vlastnosti vás môžu v budúcnosti rozčuľovať a zamerať sa skôr na tie dobré. Pretože v budúcnosti sa môžete buď dopĺňať, alebo spolu bojovať a snažiť sa jeden druhého prerobiť. Asi tušíte, ktorá cesta vedie k rozchodu a ktorá k pokojnému vzťahu.

Komunikácia

Je absolútny základ spokojného vzťahu. Pretože ako inak než rozprávaním riešiť najrôznejšie spory, nezhody a trápenia? A veľmi pomáha, keď obaja partneri hovoria „rovnakou rečou“, teda majú podobné komunikačné návyky. Dá sa to zladiť a naučiť, iba to chce trochu práce. A treba na to snahu oboch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #sexualita #komunikácia #spoločné chvíle #spoločné aktivity #dlhodobý vzťah #kompatibilita #ľudská povaha

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...