Veta, ktorá je po rozchode zakázaná, znie...

Keď sa vzťah končí, zväčša nemôže byť o príjemných pocitoch ani reči.

29.10.2020 09:00
rozvod, rozchod, láska, problém Foto:
Rozchod je na spadnutie?
debata

Napriek tomu, že vzájomné city vychladli, by sa obaja partneri mali k sebe správať naďalej s rešpektom a dôstojnosťou. A hoci to môže byť v závislosti od dôvodu rozchodu pre mnohých ťažké, podľa odborníkov na vzťahy a komunikáciu by sme jednu vetu nemali v takýchto okamihoch nikdy vypustiť z úst.

Podľa odborníkov je najhoršia veta, ktorú môžete svojmu bývalému partnerovi povedať, práve táto: „Nikdy som ťa skutočne nemilovala.“ Či už je táto veta pravdivá alebo nie, vráti vás oboch späť do minulosti a zabráni vám hľadieť do budúcnosti. Rovnako nemá zmysel ubližovať tomu druhému po rozchode, ktorý je už aj tak dostatočne bolestivý.

A nielen to. Táto veta môže dokonca prispieť k vášmu pochybovaniu o sebe samom a viesť k spochybňovaniu vlastných pocitov v budúcich vzťahoch. Tvrdí to Cassandra LeClair, docentka na katedre komunikačných štúdií na Texaskej štátnej univerzite, ktorá sa na porozchodové vety pozrela v štúdii spolu so svojím tímom.

Okrem tejto vety sú po ukončení vzťahu nevhodné aj ďalšie: „Vždy som vedela, že nám to nevyjde“ alebo „Keby sme sa trochu viac snažili, mohlo nám to vyjsť“. Po skončení vzťahu sa totiž už nechcete vracať do spoločnej minulosti – na čo aj… V najlepšom prípade chcú obaja ísť vpred a hľadať šťastie inde. Vety, ktoré sa odvolávajú na to, že vzťah sa mohol vyvíjať lepšie alebo na to, že bol od začiatku odsúdený na zánik, ani jedného z páru vpred neposúvajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #emócie #koniec vzťahu

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...