Prečo mnohým vzťahom dôjde láska po tridsiatich rokoch?

Ak skončí fiaskom nová známosť, nie je to nič nezvyčajné. Dvaja si jednoducho nesadli.

14.07.2019 12:00
rozchod, kríza, láska Foto:
Kríza môže vstúpiť do vzťahu aj po rokoch spoločného života.
debata (1)

No pribúda čoraz viac párov, ktoré sa odlúčia po tridsiatich a viacerých rokoch spoločného života. To už nie je mladícka nerozvážnosť, ale dôvod na zamyslenie. Čo stojí za tým, že aj zdanlivo zabehnuté dvojice sa jeseň života rozhodnú prežiť osamote alebo s novou známosťou?

Odchádzajú deti

Eva Woods je autorka venujúca sa vzťahom a všimla si, že po desiatich rokoch spoločného života sa rozpadávajú vzťahy, ktorým už z domu vyleteli deti. Dvadsiatnici a tridsiatnici sa osamostatňujú a dvojica ostáva bez detí. „Zrazu akoby sa nepoznali,“ hovorí Eva Woods. Žili pre deti a nevedia zrazu žiť jeden s druhým. Nemajú spoločné záľuby, spoločnú reč, niečo akoby vytvorilo vo vzťahu vákuum, v ktorom nechcú pokračovať. Jedinou terapiou je nerezignovať nikdy na partnerský život a hoci deti budú vašim všetkým, ostaňte nielen rodičmi, ale aj partnermi.

Prichádzajú stratené lásky

Okolo päťdesiatky prichádza druhá vlna nadväzovania partnerstiev. Pretože v tínedžerských časoch a na vysokej škole prebehlo prvé triedenie. Väčšina ľudí nadviazala vzťahy, mala deti, šťastné rodiny, potom prišli spory a zrazu je okolo vás množstvo rozvedených, nové možnosti výberu, možno aj staré lásky. To mnohým dáva šancu reštartovať svoj život. Premeniť na realitu úvahy, ako by vyzeral ich život, keby sa nakoniec rozhodli pre toho druhého. V strednom veku dostanú druhú šancu na sláku a mnohí ju využijú.

Chcú zmeniť svoj život

Pravda je taká, že roky života sa nám len míňajú. Zatiaľ neexistuje časostroj, ktorý by ich pridal. Preto po dvadsiatich, či tridsiatich rokoch prichádza vzťahová existenčná kríza. Eva Woods si všíma, že mnoho párov pred vybudovaným domovom, istotou bývania, auta, dovolenky a spokojného života si zrazu uvedomí, že chce ešte niečo zažiť. Netúži prežiť zvyšok života v zabehaných cestičkách. A to je dôvod, pre ktorý opúšťajú stabilný vzťah tí, ktorí si najčastejšie hľadajú mladších partnerov. Chcú trochu vrátiť čas a dobehnúť, čo nestihli.

Nevážili si jeden druhého

Je to veľmi častý fenomén a je prítomný vo vzťahu od začiatku. Ide obvykle o vzťahy založené na peniazoch, sexe, kráse, na povrchných hodnotách, ktoré sa môžu časom zmeniť. Je to však problém párov, ktoré si nevážili jeden druhého a tak nemajú problém človeka opustiť po takmer celom živote strávenom v jednej domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #rozchod #vzťah #koniec #rozvod #partneri #roky #po rokoch

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...