Najčastejšie príčiny krachu dlhodobých vzťahov. Pozor na ne!

Dlhoročné vzťahy neohrozí náhla výmena názorov ani bežný konflikt. Kolabujú na úplne iné problémy. Pôsobia dlhodobo, nenápadne a dokonale prežerú vzťah, ktorý sa často už nedá zachrániť.

16.08.2017 17:00
rozchod, rozvod, kríza Foto:
Nie každá kríza sa končí rozchodom.
debata

Celosvetové problémy

Partnerské konzultačné centrum v Chicagu sa venovalo analýze rozpadu dlhodobých vzťahov. Mnoho partnerstiev totiž prichádza do krízového obdobia po odžití viac ako dvadsiatky rokov. Teda v čase, kedy by sa mohlo zdať, že už zvládnu prakticky všetko. A práve vtedy sa vysypú zo skríň kostlivci, ktorí dlhodobo rástli bez toho, aby o nich niekto tušil. Spôsobujú krach lásky aj tesne pred zlatou svadbou.

Nevera

Patrí k najčastejším dôvodom na rozpad vzťahu. Je približne 6% šanca, že počas roka jeden z partnerov bude neverný. Pozor, pri dlhodobých vzťahoch, ktoré sú spolu viac ako 10 rokov toto číslo závratne stúpa a dosahuje pravdepodobnosť až 25%. Dôvodov je mnoho. Od nudy, cez túžbu experimentovať, zažiť niečo nové, užiť si. Problémom je, že raz sklamaná dôvera sa veľmi ťažko získava nazad a často je rakvou pre dlhodobé spolužitie.

Zlozvyky

Patria do kategórie činnosti, ktoré sa snažíme prehliadať. Problémom zlozvykov je však ich dlhodobé pôsobenie. To znamená, že počas zamilovanosti ich nevidíte, v partnerstve tolerujete, v manželstve skúšate prehliadať, ale nakoniec vás tak iritujú, že kvôli nim druhú osobu priam znenávidíte. Pozor, ak vám niečo na partnerovi prekáža. Je potrebné spraviť nápravu omnoho skôr, ako vás za roky znervózňovania privedú jeho zlozvyky do šialenstva.

Nedostatok radosti

Radosť je ropou celého vzťahu. Ak vyschne, nedokáže prežiť. Práve dlhodobé vzťahy majú žalostne málo radosti. Prichádza pocit, že každý ďalší deň bude už len opakovaním toho predošlého. Rutinou, nudou, nezáživným čakaním na koniec. Vtedy často dozrie rozhodnutie zbaviť sa takéhoto života, no namiesto zmeny vo vzťahu často dochádza k výmene partnerov.

Zlá komunikácia

Až 43% vzťahov stroskotalo na neschopnosti vyriešiť dlhodobý konflikt. Zdá sa, že pri neschopnosti komunikácie čas nie je lekárom, skôr vodou na mlyn prehlbovaniu rozbrojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #problém #rozvod #nevera #dlhoročné partnerstvo

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...