Prečo sa ženy zamilujú vždy do rovnakého partnera?

Muž trpiaci narcizmom, majetníckymi sklonmi alebo manipulátor: často máme sklon vracať sa do neuspokojivých schém vzťahu s partnermi, ktorí sa navzájom podobajú, píše francúzsky týždenník L'Express.

04.01.2017 07:00
láska, vzťah, varenie. spoločný čas Foto:
Možno aj vy inklinujete stále k jednému typu muža. Prečo? Odpovedať môže psychológ alebo terapeut.
debata (1)

Prečo dochádza k tomuto opakovane, keď od začiatku vieme, že je náš vzťah odsúdený na neúspech?

Gaëlle má tridsaťosem rokov. Už dlho nadväzuje vzťahy s mužmi, ktoré sú vopred určené na neúspech. Aká je spoločná črta mužov, ktorých si vyberá? Sklony k zlému zaobchádzaniu a neschopnosť trvalého vzťahu. Tridsaťpäťročná Sandrine máva zase pomer s mužmi, ktorí sú náchylní prepadnúť návykovým látkam. „Neuvedomila som si to hneď, ale všetci traja moji poslední partneri mali problémy s alkoholom alebo s marihuanou,“ priznáva.

Ako vysvetliť, že niektorí ľudia vyhľadávajú vždy rovnaký typ partnera, ktorý im nemôže vyhovovať? Ako skoncovať s týmito neúspechmi v láske a konečne sa zamilovať do niekoho, kto nám vyhovuje?

„S týmto problémom sa stretávam vo svojej praxi takmer denne,“ konštatuje psychoterapeutka Géraldine Prévotová Giganová. „V detstve a dospelosti si vytvárame určitú víziu sveta a vzory. Tie vychádzajú z rodinného a sociálneho prostredia a často sú výrazne dysfunkčné. Vraciame sa teda k tomu, čo poznáme. Vrháme sa do vzťahov odsúdených na neúspech, hoci si uvedomujeme, že budú zlé,“ vysvetľuje.

Gaëlle nakoniec s pomocou svojej psychologičky pochopila, že kľúčovú úlohu v jej milostných vzťahoch hrala jej matka. „Mala ma veľmi skoro a otec čoskoro zomrel. Vždy ma považovala skôr za sestru ako za dcéru a stále ma ohovárala. Pre mňa potom láska znamenala byť ponižovaná. Hľadala som mužov, ktorí ma ,milovali' tým spôsobom, že so mnou zle zaobchádzali,“ hovorí Gaëlle.

„Žila som kedysi sedem rokov s alkoholikom, ktorého som nakoniec opustila. V nasledujúcich týždňoch som sa stretla s iným mužom, údajne vyliečeným alkoholikom. Keď som bola tehotná, začal piť znova. Odišla som od neho aj s bábätkom,“ zveruje sa štyridsaťdvaročná Myriam. Celých nasledujúcich 16 rokov nadväzovala ďalšie vzťahy s rovnakými partnermi. „Nakoniec som sa rozhodla vyhľadať odbornú pomoc, aby som pochopila, prečo to tak je. Musela som pripustiť, že sa rovnaká schéma opakovala preto, že som to umožňovala,“ hovorí Myriam.

Géraldine Prévotová Giganová sa so svojimi pacientkami snaží vytvoriť profil osobností, ku ktorým tiahnu. „Potom je ľahšie uvedomiť si správanie, ktoré nás vedie k tomu, že prežívame znovu neúspešný vzťah,“ hovorí. „Uzdravenie“ však neprichádza ako zázrakom. Aj počas terapie niektoré ženy vyhľadávajú stále tých istých mužov. Reagujú však živšie a väčšinou vzťah ukončia skôr, ako začnú trpieť.

Je tiež potrebné usilovať sa o to, aby naše vízie lásky neboli skreslené. „Často sa zamieňa mužnosť s dominantným správaním. Osoby priťahované mužmi či ženami, ktoré sú pre nich nebezpečné, majú často tendenciu považovať slušnosť za slabosť. Povzbudzujem ich, aby sa zbavili predsudkov a predstavovali si iný typ lásky, ktorá ich môže urobiť šťastnými,“ uvádza Giganová. A tiež im vštepuje, aby uvažovali o sebaúcte a presviedčali sa o tom, že si zaslúžia byť milované a ctené.

Predovšetkým je potrebné vyhnúť sa tomu, aby sme sa obviňovali. „Mnohí moji pacienti sa obviňujú, že sú za svoje nešťastie v láske zodpovední. To nikam nevedie. Do istej miery môžeme byť vďační za to, že sme prežili vzťah, hoci bol náročný. To nás môže viesť k inému mužovi či k inej žene, ktorí budú dôkazom toho, že sme sa vymanili zo svojej schémy,“ uzatvára Giganová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #muž #vzťah #chyba #schéma

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....