Roky spolu - a zrazu bum! O budúcnosti rozhodujú dva okamihy

Sú ženy, ktoré berú rozchod ako možnosť usporiadať si život po novom. A sú aj také, ktoré sa v ňom vŕtajú roky. A nie a nie s tým prestať. Nestaňte sa jednou z nich.

04.12.2016 17:00
rozvod, rozchod, hádka Foto:
Vzťah za každú cenu nemá tendenciu trvať.
debata

Tých rozchodov je akosi veľa, nezdá sa vám? Jasné, že narážam najmä na celebritné, ktoré majú prívlastky ako nečakané, šokujúce a škandalózne. Ale ani tie, ktoré zúria okolo nás, nie sú o nič menej bolestivé. A pokojne zvládnu podobné prívlastky ako rozchody slávnych. Koniec po desiatich či dvadsiatich rokoch dokáže človeka položiť na kolená. Otázkou je, na ako dlho. A čo so životom, keď rozchod ako-tak prebolí.

PhDr. Tatiana Lesayová, psychologička Foto: DOVE
Ph Dr. Lesayová PhDr. Tatiana Lesayová, psychologička

„Sú ženy, ktoré si rozchod dokážu veľmi rýchlo racionálne vyhodnotiť a skutočnosť, že zostali samy, berú ako novú príležitosť,“ hovorí psychologička Tatiana Lesayová. Existuje však aj iný typ žien. „Sú i také, ktoré rozchod stiahne úplne dole. Zvalia všetko na seba, nadobudnú pocit, že sú nemožné, neschopné a celkovo nehodné, aby ich niekto miloval. Tieto pocity si zovšeobecnia a uzavrú sa do nekonečného cyklu.“ Možno máte vo svojom okolí kamarátku či známu, ktorá sa z tohto kola nie a nie dostať. A hoci robíte, čo môžete, aby ste jej pomohli, ona vytrvalo odmieta. A vo svojej sebaľútosti a neschopnosti pohnúť sa ďalej žije roky.

Život si treba opäť vyskladať

Pravdou je, že nech už ste akokoľvek úspešná či sebavedomá žena, koniec dlhoročného vzťahu s vami zamáva – či chcete, alebo nie. „Tu otázka znie, na ako dlho. Môže nás položiť na mesiac či dva, keď preplačeme všetky noci, vo vzťahu sa poriadne povŕtame, poľutujeme, ovalí nás zlosť. Zmesou všetkých týchto pocitov je dobré si prejsť, je to normálne,“ vysvetľuje odborníčka.

Potom by však mal prísť zlom. Treba si uvedomiť, že život si musíme vyskladať po novom. „V tom je to čaro, ten úspech, že žena si uvedomí možnosť nového života. Otvorí mu dvere. Keď to však vezme z opačnej strany, že ona je nešťastníčka nehodná lásky, je zle,“ tvrdí psychologička. Pre ďalší život po rozchode sú dôležité dva míľniky: čas, ako dlho sa vo svojom rozchode budeme vŕtať, a okamih, ako rozchod vyhodnotíme.

Prijmite koniec vzťahu

Máte v okolí ženu, ktorá svojím rozchodom spred piatich či šiestich rokov žije dodnes? Oberá sa tým o veľa. „Nad rozchodom nemôžeme vyplakávať donekonečna. Treba ho prijať, akceptovať a potom sa už k nemu nevracať. Možno je namieste si uvedomiť, že za daných okolností sa to muselo udiať. A hotovo!“

Ustavičné návraty k emóciám ako ľútosť či pocit krivky sebavedomiu človeka neprospievajú. „Uvedomme si, že keď sa s negatívnymi emóciami vraciame do minulosti, napríklad do rozpadnutého vzťahu, vtedy to človeka veľmi bolí,“ hovorí psychologička. A preto je žiaduce takejto bolesti sa vyhýbať. „Ak už sa k rozchodu predsa len vrátime, tak potom z neho čerpajme ako z knihy múdrosti. Má ísť o istú sebareflexiu, nie o ľútosť.“

Klin klinom?

Kedy po rozchode príde čas na nový vzťah? A oplatí sa vybíjať spomienky na bývalého partnera novým mužom? Možno ste sa v takýchto prípadoch popálili. A nie je to nič výnimočné. Vybíjať klin klinom sa v takomto prípade neodporúča. Ublížite nielen sebe, ale aj mužovi, ktorý je v tom nevinne.

„Ak dokážete na bývalého partnera a jeho novú priateľku pomyslieť bez toho, aby vás pichlo pri srdci, ste z toho vonku. Je však dôležité nechať prejsť práve tieto predstavy priamo srdcom, zistiť, či nás už nerozvibrujú, nerozcítia, či nás naozaj nechajú chladnými. Vtedy ste z bývalého vzťahu vyliečená. Keď spomínané predstavy prejdú srdcom bez ujmy, potom sme pripravení na ďalší vzťah.“

Možno vás kamarátky po rozchode nabádajú, aby ste si rýchlo našli za bývalého náhradu. Hocijakú. Ako takéto nápady hodnotí odborníčka? „Ak chcete vzťah natrvalo, musí to byť o srdci. Nejdeme do vzťahu preto, aby sme vykonali pomstu komusi z minulosti, kto nás zradil. Vzťah nezačíname ako pomstu, vzťah si robíme pre seba,“ hovorí Lesayová. „Skočiť okamžite do nového vzťahu s tým, že ním prekryjem smútok, samotu či beznádej, znamená len to, že si dáme klapky na oči aj na uši a nechceme vidieť veci okolo seba reálne. Chceme len nejaký vzťah za každú cenu. Ale taký vzťah nemá tendenciu trvať, navyše ublíži nám aj človeku, ktorý bol do tohto vzťahu zatiahnutý. Dostávame sa tak do ešte horšieho stavu, než v akom sme boli predtým.“

Slávne rozchody, ktoré šokovali svet

20. septembra obletela celý svet šokujúca správa – Angelina Jolie požiadala o rozvod s Bradom Pittom. Pár spolu žil celkovo dlhých dvanásť rokov a pred dvoma rokmi tento zväzok spečatil svadbou.

Patrili medzi ukážkové páry – herečka Gwyneth Paltrow a líder anglickej kapely Coldplay Chris Martin žili v manželstve desať rokov bez jediného škandálu. Oznámenie o ich rozchode v apríli 2015 bolo preto šokom. Pritom vyšlo najavo, že manželia spolu nežili už od roku 2013.

Dlhých osemnásť rokov boli manželmi Antonio Banderas a Melanie Griffith. Žiadosť o rozvod podala slávna herečka v lete 2014 ako dôvod uviedla neprekonateľné rozdiely. Zatiaľ, čo po boku Melanie Griffith sa odvtedy oficiálne žiaden partner neobjavuje, Banderas je už druhý rok šťastne zadaný.

Ben Affleck a Jennifer Garner si povedali áno v roku 2005 a dlho patrili medzi stabilné hollywoodske páry. Začiatkom roka 2015 sa začalo špekulovať o kríze v ich manželstve, až sa napokon špekulácie potvrdili. V lete 2015 podala Garner žiadosť o rozvod. Manželia však majú doteraz dobré vzťahy a médiá už niekoľko mesiacov skloňujú v ich prípade slová ako obnovenie vzťahu.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rozchod #rozvod #ženský magazín MiA

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...