Ako, prečo, načo? Umlčte večných kritikov

Žijete inak ako vaša sestra, teta či kolegyňa. Ale to im ešte nedáva právo neustále vyslovovať smerom k vám kritické poznámky.

03.11.2016 09:00
ohováranie, vzťah na pracovisku Foto:
Netrápte sa večne nad tým, čo hovoria iní.
debata

Máte aj vy v okolí kolegyne, kamarátky, sesternice či kohokoľvek, kto má na perách neustále otázky týkajúce sa vášho života. A očakáva, že na všetky odpoviete bez mihnutia oka… A dokonca s abudete cítiť previnilo. To sa ale mýlia.

Prečo si nikoho nenájdeš?

Absolútne nevhodná otázka, na ktorú možno ani sama nepoznáte odpoveď. A možno poznáte – jednoducho momentálne nikoho nechcete. Ale kamarátky, ktoré žijú v pároch, to nechápu. Ani vaša rodina. A tak tlačia na pílu neúmerným množstvom otázok, ktoré vás dostávajú do nepríjemných rozpakov. Viete čo? Nemusíte byť za každých okolností slušná. Lebo čo je veľa, to je veľa. A tak na otázku, prečo si nikoho nenájdeš, odpovedze drzo: „Lebo nechcem skončiť ako ty“. Napríklad.

Ako môžeš takto žiť?

Nepáči sa opäť raz niekomu, ako žijete. Že namiesto vlastnej hypotéky platíte podnájom s ďalšími dvoma ľuďmi, že nešetríte, ale cestujete po svete a pracujete na voľnej nohe. Iste, predstavy o „normálnom“ živote sa môžu rozchádzať. Ale aj tu platí zásada, neútočiť večne na niekoho spôsob života. Vám sa žije celkom pekne. A že sa to nepáči vašej sesterniči ci tete? Kľudne jej odpovedze: „Ja si chcem život naozaj užiť, na rozdiel od teba.“ A máte pokoj.

Načo vyhadzuješ peniaze za také hlúposti?

Veď ste si na tie hlúposti sama zarobila, nie? Od nikoho nič nepýtate a tak očakávate, že sa nikto nebude starať, na čo svoje peniaze míňate. Ale ono to ľuďom vo vašom okolí priam kole oči. Nielen závisť zohráva rolu. Ľudia občas nedokážu chápať vášne iných a tak nad nimi iba krútia hlavou. Ale nech vám nekazia radosť, ktorú ste si práve urobili nejakou „hlúposťou“. Ak áno, tak im povedze: „Prepáč, nemôžem za to, že neodpadnem z nového vysávača. Mne robia radosť iné veci ako tebe.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #kamarátky #kolegyne

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...