Prežije naša láska? Tu sú znamenia, či áno alebo nie

Pýtate sa, či má váš vzťah nádej na dlhé trvanie? Potom sa zamyslite nad niekoľkými otázkami, ktoré môžu napovedať, či žijete s tým správnym partnerom.

26.10.2016 09:30
láska, vzťah, problém Foto:
Čaká vás krásna budúcnosť?
debata

Ako sa hovorí, protiklady sa priťahujú, ale napriek tomu je žiaduce, aby ste mali niekoľko spoločných záujmov. Diskusia spolu so stimulujúcou a plodnou výmenou názorov umožňujú vzťah kultivovať. Prežívať spoločne radosť z koníčkov je obohacujúce.

„Moja žena a ja veľmi radi varíme. Každú nedeľu máme rituál, keď spoločne varíme zložité jedlá. Sú to pre nás skutočné chvíle uvoľnenia,“ hovorí päťdesiatštyriročný architekt Henri.

Začiatky každého vzťahu sú plné zvádzania a túžby ukázať sa v čo najlepšom svetle. Časom ale prirodzenosť preváži a obratne skrývané nedostatky vyplávajú na povrch. „Aby vám bolo s niekým dobre, znamená to milovať ho so všetkým. Samozrejme, tu sú vždy niektoré zvyky, ktoré nás znepokojujú, ale chcieť partnera vtesnať do formy, ktorá pre neho nie je, je iluzórne a márne,“ zdôrazňuje psychologička Lady Montmartre.

Viete sa spoločne zasmiať? Ak dokážete každodenné nepríjemnosti oddramatizovať a pristupovať k nim s nadhľadom, svedčí to o dobrom zdraví páru. „Smiech vytvára intímne ovzdušie,“ hovorí psychiatrička Marie-Claude Gavard. „Uvoľníte sa tak a hneď sa napojíte na toho druhého,“ citoval ju francúzsky týždenník L'Express. V partnerskom vzťahu sú tiež dôležité chvíle, kedy si obaja od seba odpočinú. „Je úplne prirodzené dopriať si niekedy oddych. Slobodu každého je potrebné rešpektovať, bez žiarlivosti a bez pocitov nejakej citovej straty,“ vysvetľuje Lady Montmartre.

„Ak si bez obáv dokážete vyčleniť chvíle pre seba, je to dobré znamenie. Keby ste trávili všetok čas len spolu, nakoniec by ste si nemali čo povedať,“ dopĺňa psychologička Caroline Franc-Desages.

Viete vyriešiť konflikty? Vzájomný dialóg nie vždy dokáže zabrániť občasným nezhodám a živším stretom názorov. Napriek tomu je lepšie vyskúšať nenásilnú komunikáciu, než sa obrniť mlčaním alebo sa vyčerpávať výlevmi hnevu. „Ide o to rozobrať dôvod konfliktu a hľadať riešenie bez pocitu hnevu alebo ublíženosti,“ vysvetľuje psychologička.

Dotýkate sa jeden druhého dostatočne? Nech už vzťah trvá niekoľko týždňov alebo niekoľko rokov, vždy je dôležitá vzájomná fyzická blízkosť. Ak sa toho druhého dotýkame, svedčí to o tom, že ho stále máme radi a že po ňom túžime. "Fyzický kontakt nás s naším partnerom hlboko spája. Po 20 rokoch sú sexuálne vzťahy menej časté ako na začiatku. Počas vzťahu sa dočkajú vzostupov i pádov, ale to neznamená, že je vzťah mŕtvy. Ale ak sa prestávate objímať či držať za ruku, ukazuje to na pravdepodobnú nefunkčnosť vzťahu, "vysvetľuje Franc-Desages.

Hľadíte do budúcnosti spoločne? Nie je nutné spoločne plánovať ďalších 40 rokov. Ak si každý predstavuje budúcnosť po svojom, ale obaja majú rovnaký názor na to hlavné, je to lepšie. Keď sa názory príliš rozchádzajú a plány do budúcnosti sú vzájomne nezlučiteľné, má vzťah malú nádej na prežitie.

„Z lásky k môjmu bývalému manželovi som bola ochotná presťahovať sa na vidiek a vzdať sa detí. Snažila som sa sama seba presvedčiť, že jeho názory sú aj mojimi názormi. Nakoniec som ho opustila,“ hovorí tridsaťdvaročná Sarah. Aby pár mohol spoločne v pokoji žiť, je dôležité, aby na budúcnosť nazeral bez veľkých kompromisov. „Čím viac ústupkov robíme, tým viac je vzájomná láska nahlodaná. Vo vzťahu je nemysliteľné, aby sa jeden obetoval predstavám toho druhého,“ uzatvára psychiatrička Gavard.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rozchod #krach #budúcnosť

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...