Schyľuje sa aj u vás k rozvodu? 3 chyby, ktorých sa vyvarujte

Slovko rozvod sa na vyhľadávačoch ako Google či Yahoo momentálne skloňuje skutočne často. Dôvodom je rozpad vzťahu slávnej dvojice Angelina Jolie a Brad Pitt.

23.09.2016 07:00
manželstvo, vzťah, hádka, rozvod Foto:
Pri rozvodoch partneri často opakujú rovnaké chyby.
debata

Opomeňme však teraz celebrity a ich súkromie. Rozvody sú totiž záležitosťou, ktorá sa netýka len ich. Zasiahnu do života každého páru a niekde s poriadnou razanciou. Často si neuvedomujeme, že pri iniciovaní rozchodu robíme množstvo chýb, ktoré potom už nejdú vziať späť.

Podľa odborníkov zo psychologickej sféry, ale aj právnikov, ktorí rozvody riešia, by si partneri vždy mali poriadne premyslieť, kým sa odhodlajú k osudovému kroku. Myslieť by mali na vlastné blaho, ešte viac na blaho vlastných potomkov. A tiež na to, či sú skutočne pripravení žiť ďalej bez dlhoročného partnera.

Server HuffingtonPos­t.com píše o najčastejších chybách, ktoré ľudia robia pri rozvodoch. Neplatia však len v americkom priestore, ale sú aplikovateľné aj na Slovensko.

1. Nechápete plne dôsledky vášho konania

Základný problém je, že mnoho párov si nedokáže plnohodnotne uvedomiť, čo rozvod prináša. Okrem oddeleného bývania. Odrazu sa totiž vás svet celkom zmení. Musíte riešiť, ako budete fungovať s deťmi, ako vyriešite finančnú stránku ďalšej existencie, alebo ako zvládnete organizáciu domácnosti, ktorá bola zvyknutá fungovať pri rozdelení úloh medzi dve osoby. Každý krok v rámci rozvodového konania by ste mali mať plne pod kontrolou. Mali by ste byť informovaní čo najlepšie o tom, čo všetko rozvod prináša – ide napríklad aj o zmenu úradných dokladov.

2. Konáte v hneve a afekte

Častým dôvodom rozvodu býva aj nevera, alebo hnev na partnera, ktorý sa nevenuje rodine, zanedbáva ju pre pracovné povinnosti. A z hnevu potom pramenia rozhodnutia, ktoré nebývajú najsprávnejšie. Hádky pred deťmi, vojna na súde, vyťahovanie a pranie špinavej bielizne – možno sa to zdá ako efektívny nástroj na to, aby ste dosiahli svoje – teda urýchlili rozvod a „vrátili“ partnerovi/par­tnerke úder. Lenže, nezabúdajte na to, že ste dvaja ľudia, ktorí sa pre niečo dali dokopy, ktorých niečo spája a vždy spájať bude. Zlomiť palicu nad vzťahom síce môžete, ale nemali by ste ju lámať nad človekom ako takým (dokonca ani vtedy nie, ak ide napríklad o chronického sukničkára). Aj po rozvode sa totiž ešte často budete musieť stretnúť zoči-voči a riešiť praktické záležitosti – najmä, ak máte spoločných potomkov.

3. Necháte veci v rukách právnika

Samozrejme, rozvodový právnik je tu na to, aby vám pomohol a zastupoval vaše záujmy pri komplikovanom procese. Ale nemali by ste nikdy zveriť všetku právomoc a rozhodovanie do jeho rúk bez toho, aby ste jednotlivé kroky nekonzultovali a neschvaľovali. Môže vám poradiť, môže vás nasmerovať, ale finálne rozhodnutie je vždy na vás – myslite na to a nedržte sa od rozvodového konania ďalej. Je to súčasť vášho života a ak ho práve podstupujete, tak vám ho mení. Mali by ste o tom vedieť maximum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #súd #Angelina Jolie #Brad Pitt #rozvod #celebrita #právnik #chyba #rada #konanie

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....