Muži a ženy po rozchode. Koho viac bolí rozpad vzťahu?

Hrajú muži hrdinov a pritom majú vnútro bábovky? Ako znášajú rozchod a bolí srdce skutočne viac nežné pohlavie?

24.06.2016 17:00
rozvod, rozchod, láska, problém Foto:
Ktoré pohlavie sa ľahšie vyrovnáva s rozchodom?
debata (7)

Otázka viny je viac ako jasná

Po rozchode a rozvode je vždy otázka, kto je na vine, že láska nevyšla. Štúdia na 2000 pároch zistila zaujímavé rozdiely medzi chápaním rozchodu medzi mužmi a ženami. Až 64% žien označilo mužov za ničiteľov vzťahu, pričom iba 44% mužov povedalo, že na vine je expartnerka. Sexuológ a profesor Pepper Schwartz sa však domnieva, že skôr ako o skutočné označenie vinníka sa v tomto prípade prejavuje vnútorne zakorenené predstava, ktorá ženám hovorí, že obviňovanie samej seba im nepomôže a muži v princípe nechcú byť hrubí voči partnerkám. Ani voči tým, ktoré už do ich života nepatria.

Ženy ľutujú menej

Rozchod nie je príjemnou záležitosťou pre nikoho, ale ženy sú omnoho šťastnejšie, keď sa nefungujúce partnerstvo rozpadne. 73% žien uviedlo, že neľutuje rozchod a práve naopak, pokladá ho za dobré riešenie. Rovnaké slová však vyslovilo len 61% mužov. Ešte zásadnejší rozdiel je vo vnímaní samoty po rozchode. 75% žien radšej volí single život ako vzťah bez naplnenia, no až 58% mužov je ochotných mať horšie fungujúci vzťah ako žiadny. Podľa Schwartza to ukazuje na fakt, že muži sa boja samoty a dolieha na nich omnoho viac ako na ženy.

Manželstva sa boja, stratu nesú horšie

Muži čoraz menej chcú vstupovať do manželského zväzku, no samotný rozchod znášajú omnoho horšie ako ženy. Tie po opustení partnerstva začali mať viac sociálnych kontaktov. Muži sa naopak viac uzatvárali a opustenosť sa odráža aj na ich zdraví. Čím prebehne rozvod v neskoršom veku, tým sú následky pre muža horšie ako pre ženu.

Rozdielny liek na boľavé srdce

Muži si najčastejšie kompenzujú stratu partnerky alkoholom, zmenou života od základov, ďalekými výletmi, či obdobím sexuálneho pôžitkárstva. Ženy sa zlomené srdce snažia sceliť s kamarátkami, nakupovaním, jedlom a práve vyhľadávanie nových vzťahov ich absolútne neláka. Rozdielnosť je teda nielen vo vnímaní konca, ale aj v prístupe k hojeniu vzťahových rán.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #bolesť #rozchod #muži #vina #ženy

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...