Nedostatok času na lásku? Daň modernej doby?

Náš život zapĺňa dnes množstvo povinností. Gro tvorí práca a profesionálny život. Moderná žena či muž trávia v práci už často oveľa viac než niekdajších predpísaných osem a pol hodiny.

13.03.2016 16:36
práca z domu, kariéra Foto:
Hodiny a hodiny strávené prácou nás ochudobňujú vo vzťahovom živote.
debata

Toto vyťaženie sa podpisuje však aj na nedostatku času na tvorenie a udržiavanie nových vzťahov. Ako to vlastne je?

Dvadsaťosemročná Kamila pracuje v reklamnej agentúre. Jej život za počítačom sa začína okolo deviatej ráno, ale na pracovné maily zvykne odpovedať ešte aj o siedmej večer. Našla si Tomáša, ktorý pracuje pre známu počítačovú firmu s pobočkou v Bratislave. Má dni, keď pracuje aj v noci – kvôli tomu, aby mohol promptne riešiť požiadavky z krajín s časovým posunom.

„Po dlhšom čase som našla muža, s ktorým sa dobre cítim. Ale vlastne sa ťažko hodnotí, či je šanca na niečo viac. Poznáme sa vlastne už štyri mesiace, ale dokážeme sa vidieť tak maximálne raz za týždeň. Niekedy ani to nie,“ priznáva Kamila.

Pracovné povinnosti neumožňujú ani jednému z dvojice rozhadzovať voľný čas priehrštiami. „Cez víkendy by sme sa teoreticky vidieť mohli. Lenže, obaja máme aj kamarátov. A priznávam, že keď už mám voľný čas, snažím sa nejaký vyčleniť aj pre nich. A potom, samozrejme, trošku času pre seba – občas musím ísť na nákupy, chodím cvičiť. Je to celkom ťažké,“ vysvetľuje Kamila. Pritom ani zďaleka nemusí riešiť ešte povinnosti matky alebo manželky.

Manželom sa problém nevyhýba

U Petronely, ktorá má 34 rokov a sedemročnú dcéru, sa tiež prejavuje nedostatok času na vzťah s manželom. Obaja sú pracovne vyťažení. On pracuje na vysokej riadiacej pozícii a často cestuje mimo mesto. Nela sa po materskej vrátila na miesto prekladateľky vo veľkej priemyselnej firme, ktorá má na Slovensku fabriku. Sú dni, keď trávi v práci aj desať dvanásť hodín. „Niekedy mám pocit, že môj život je zorganizovaný na minúty. Okrem práce musím zvládať starostlivosť o dcérku, manžel to nestíha. Takže na krúžky či do školy a zo školy ju vozím ja, alebo moja mama,“ hovorí Petronela.

Ako pozitívne vidí, že voľný čas môže tráviť s dcérou. „Myslím si, že nikto nemôže tvrdiť, že by som sa jej nevenovala. Mrzí ma však, že s manželom máme pre seba tak málo času. Občas sa mi zdá, ako by to bolo len o dvoch dovolenkách v roku, keď on nemusí nikam cestovať a vypne si mobil,“ pokračuje Nela.

Existuje riešenie?

Pracovný nápor a snaha o finančné zabezpečenie či tvorbu rezerv (či už u jednotlivcov, alebo v párovom súžití) sa posledné roky skutočne premieta do podoby vzťahov. Odborníci sa však domnievajú, že tento trend tak skoro nepoľaví. Výzvou je, aby sa ľudia naučili vzťahy transformovať a žiť ich nanovo – s aktuálnymi podmienkami. Základom by mala byť však komunikácia partnerov a vzájomná dôvera. Ženy aj muži majú totiž často strach, že nedostatok času dvoch partnerov je aj cestou k odcudzeniu. Samozrejme, môže byť. Ale nemusí. Súčasťou vzťahu by však mali byť rozličné rituály, ktoré aj takýto vzťah posilňujú – pravidelná komunikácia v prípade odcestovania. Chvíľka pre seba, ktorú si partneri zaradia napevno do svojho rozvrhu.

Nesmie však chýbať ani ochota zľaviť zo svojich nárokov a pracovných ambícií. Práve tie sú totiž najčastejšie zdrojom nášho častého vysedávania v práci a trávenia času nad prácou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #kariéra #vzťah #čas #nedostatok

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...