Chcete zdravie a šťastie? Recept je konečne na svete!

Šťastie a zdravie hľadáme od počiatkov. Snažíme sa objaviť Svätý grál dlhovekosti a kľúč k dobrému životu.

31.01.2016 11:00
šťastná žena, šťastie, Foto:
To, čo potrebujeme pre plnohodnotný život, je v nás samotných.
debata

Pritom všetko máme na dosah ruky. Vzťahy ovplyvňujú to ako sa máme, ako sme šťastí aj to, ako dlho budeme žiť.

Osamelí umierajú mladší

Štatistika, ktorá je rovnako smutná ako tá o rakovine. Samota skrátka pripravuje ľudí o život. Osamelí ľudia majú vyššie riziko úmrtia ako tí, čo žijú v sociálnych vzťahoch, najlepšie s milujúcim priateľom. Mať kvalitné vzťahy znamená žiť dlhšie. A nielen to, výrazne sa zvýšiť aj pocit spokojnosti so životom.

Viac ako 75 rokov výskumu

Niekoľko generácii vedcov sa vystriedalo v sociálnom experimente, ktorý trvá už viac ako 75 rokov. Skúmaní boli muži z rôznych sociálnych skupín a vrstiev až dodnes. Mnohí z nich počas experimentu umreli a experiment pokračuje skúmaním ich deti, vnukov a rodinnej línie. Čo je cieľom? Odhaliť, čo robí človeka šťastným. V skupine boli ľudia od najchudobnejších až po vyššiu strednú triedu a vyslovene bohatých. Viac ako sedemdesiat rokov však vyrieklo ortieľ. Najšťastnejší boli ľudia, ktorí mali okolo seba kvalitné vzťahy. Dobrých priateľov, partnerov a necítili sa sami. Či už pri pekných, alebo trpkých chvíľach života.

Viac, či menej?

V otázke zdravia a šťastia však nerozhoduje množstvo priateľstiev, ale ich kvalita. Preto aj introvertné typy s dobrým partnerským vzťahom môžu zažívať výhody kvalitného vzťahu viac ako extrovert s priateľstvami iba povrchnými. Odporúčanie vedcov aj lekárov teda znie: „Starajte sa viac o kvalitu a hlbokú prosperitu vašich vzťahov. Nielen o to, čo jete a koľko zarábate.“

Facebook to nezachráni

V 21. storočí sa stali sociálne siete náhradou za vysedávanie na káve, za nevinné laškovanie s priateľmi kdesi na terase. Ak už skutočne vyrazíme von, obvykle prikovaní pohľadom k tabletu, alebo aspoň malej obrazovke smarfónu. Zdalo by sa, že sme priam presocializovaní. Výskumy však ukazujú, že virtuálne priateľstvá a sociálne siete nepridávajú na šťastí, ktoré zažívame pri priamom kontakte. Dokonca môžu práve naopak vyvolávať frustráciu, depresiu a pocit samoty. Preto je niekedy dobré pre náš život dvihnúť hlavy od obrazovky a pozrieť sa jeden druhému do očí. Budeme šťastnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #priateľstvo #sociálna sieť #osamelosť #šťastie

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...