Prečo ženy trpia rozchodom viac ako muži?

Štúdia Newyorskej štátnej univerzity a londýnskej univerzity UCL preukázala, že rozpadom partnerského vzťahu trpia viac ženy ako muži.

30.08.2015 07:00
muž, smútok Foto:
Muži vraj zvládnu rozchod jednoduchšie. Ale z dlhodobého hľadiska im robí väčšie problémy ako ženám.
debata

Existuje dôvod, prečo sa ženy po rozchode s mužom trápia a cítia sa byť v tej chvíli viac zranené ako muži. Z dlhodobého hľadiska sa s tým však zase ženy lepšie vyrovnávajú než ich partneri, píše francúzsky denník Le Figaro.

V štúdii bolo zahrnutých 5705 osôb z 96 krajín. Vedci sa ich pýtali na ich milostné vzťahy a na ich pocity po rozchode. Najviac zasiahnuté boli zjavne ženy: na desaťstupňovej škále vyjadrujúcej ich duševné utrpenie, keď desiatka vyjadrovala najhlbšiu bolesť, dosiahli v priemere 6,84 bodu. Vedci kvalifikovali aj fyzickú bolesť pociťovanú po rozchode: i v tomto prípade trpeli viac ženy, ktoré v priemere na škále vyjadrili svoje trápenie 4,21 bodmi, zatiaľ čo muži mali v priemere 3,75 bodov.

Z dlhodobého hľadiska to však boli muži, ktorí dokázali vyťažiť len málo ponaučenia zo svojho milostného neúspechu a uspokojili sa tým, že nadviazali nový vzťah, bez toho, aby sa zo stroskotania prvého nejako obviňovali. Naopak ženy si z rozpadnutého vzťahu berú ponaučenie a cítia sa byť potom emocionálne silnejšie.

Jeden z autorov štúdie Graig Morris tieto výsledky vysvetľuje tým, že ženy do vzťahu dávajú zo seba viac ako muži. „Aby sme to zjednodušili, ženy majú tendenciu vkladať oveľa viac do vzťahu ako muži. Krátke dobrodružstvo môže pre ženu skončiť deviatimi mesiacmi tehotenstva a niekoľkými rokmi dojčenia, zatiaľ čo muž môže počas niekoľkých minút bez záväzku scénu opustiť. Práve toto riziko vedie ženy k tomu, že si ťažšie hľadajú partnera. To tiež vysvetľuje, prečo sú viac zranené, keď partnera stratia,“ uvádza vedec.

Muža rozpad vzťahu nezasiahne bezprostredne, ale trpí ním z dlhodobého hľadiska. „Muž bude stratu cítiť stále hlbšie, tak ako si bude uvedomovať tú skutočnosť, že musí súperiť s inými mužmi, aby získal pozornosť ženy a mohol nahradiť tú, ktorú stratil. To môže byť tým horšie, ak si uvedomí, že strata je nezvratná,“ hovorí Craig Morris.

Strata partnera môže mať podľa neho závažné dôsledky. „Pretrhnutie milostného vzťahu môže viesť niektoré osoby až k strate zamestnania a k autodeštruk­tívnemu správaniu. Študenti sa tak napríklad rozhodujú, že už nebudú navštevovať prednášky,“ upozorňuje Craig Morris.

Podľa inej štúdie z tohtoročného januára potrebujú ľudia asi tri mesiace, aby sa z ukončeného vzťahu spamätali. Až potom sa opýtané osoby cítili vyzretejšie a začali si vytyčovať nové ciele. Rozvedení ľudia sa z rozpadu manželstva spamätávajú ťažšie: trvá im to v priemere rok a pol.

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #rozchod #muži #ženy #emócie #vyrovnanie

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...