V byte s exmanželom. Ako sa z toho nezblázniť?

Nerozumeli ste si, mali ste iné pohľady na život... jednoducho vám to nevyšlo. Nasledoval rozvod. A po ňom opäť spoločné bývanie pod jednou strechou.

28.06.2015 13:40
exmanžel, partneri, bývanie, pod jednou strechou Foto:
5. Nečakajte, že spolunažívanie s exmanželom bude idylka.
debata

Áno, za rozvodom by malo nasledovať nielen vyporiadanie BSM, ale aj odsťahovanie sa jedného z bývalých manželov z bytu. Realita je však iná. Máte spolu hypotéku alebo je byt v spoločnom vlastníctve a váš ex sa nechce alebo nemôže z nejakého dôvodu (alebo hoci aj úplne z trucu) vysťahovať. A povedzme si úprimne, polovica bytu je naozaj nepredajná.

Ako teda prežiť v byte s exmanželom:

  1. Nečakajte, že po rozvode sa vzťahy nejako radikálne upravia. Ak vôbec, určite to potrvá roky. Preto požiadajte čo najskôr súd o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Ten byt prisúdi jednému z nich a druhého zaviaže vyplatením odplaty za podiel, ktorý na byte má.
  2. Určite si dátum, do kedy sa on alebo vy odsťahujete a pracujte na tom. Ak vidíte, že jeho snaha je nulová, skúste si zabezpečiť vlastné (niekedy aspoň dočasné) bývanie napríklad v podnájme alebo u rodičov.
  3. Dohodnite si pravidlá ako budete uhrádzať energie, nájom bytu či stravu. Ak to on nebude dodržiavať, vyzvite ho písomne. Budete mať doklad, že ste ho na platbu upozorňovali.
  4. Určite si pravidlá o tom, kto a kedy si bude do bytu vodiť návštevy mimo rodiny. Je jasné, že ak on bude po nočnej a vy si práve vtedy naplánujete žúrku s kamarátkami vo vašom byte alebo si on začne vodiť dámske návštevy práve v čase spánku vašich detí, asi čoskoro príde ku stretom.
  5. Nečakajte, že spolunažívanie s exmanželom bude idylka. Dá sa však zvládnuť, ak ste obaja prístupní kompromisu a váš rozvod nebol nijako zvlášť turbulentný či nebodaj nedochádzalo počas manželstva psychickému alebo fyzickému týraniu. V týchto situáciách je vhodnejšie radšej z bytu odísť (neraz i pred rozvodom).
  6. Ste rozvedení, tak vyžadujte od exmanžela starostlivosť o spoločné deti a prispievanie na ich výživu (za predpokladu, že súd deti zveril vám). Rovnako ho upozornite, že full servis „manželka“ je nenávratne preč a on by sa mal o seba postarať sám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byt #riešenie #exmanžel #pod jednou strechou

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...