Život po štyridsiatke. Čo s ním?

Deti vyleteli z hniezda, študujú alebo majú svoje rodiny a vy odrazu neviete čo s voľným časom? Syndróm opusteného hniezda sa môže týkať každej y vás. Ako sa s ním vyrovnať?

28.04.2015 17:00
pery - líčenie - zrelá žena Foto:
Po štyridsiatke sa rozhodne netreba "vzdávať"...
debata

Kolotoč detí, práce a domácnosti dáva zabrať každej žene. Väčšina si iba občas si nájde čas na to, aby išla ku kaderníčke či kozmetičke, nieto, aby sa pravidelne venovala svojim koníčkom alebo sa stretávala s priateľmi. A to je podľa odborníkov veľká chyba. Lebo raz príde ten čas, keď dieťa už nebude potrebovať neustálu starostlivosť rodičov, odsťahuje sa, zariadi si vlastný život…

Potom mama zistí, že má doma prázdny byt, kopec voľného času a nevie čo s ním. Najmä, ak žena mala deti v skoršom veku, v štyridsiatke či kúsok po nej, už nie je o koho sa starať. A čo tak venovať čas sebe samej?

10 tipov, čo môžete spraviť, aby aj život po 40-ke bol plnohodnotný?

  1. Začnite cvičiť, behať, choďte si zaplávať, na bicykel alebo korčule. Dodáte telu hormón šťastia a ono sa vám odmení dobrou náladou.
  2. Ak ste materský typ a potrebujete sa neustále o niekoho starať, zaobstarajte si domáce zvieratko.
  3. Začnite študovať. Doplňte si vzdelanie, vrhnite sa na jazyky či iné krúžky. Okrem vedomostí tak získate aj nové kamarátstva.
  4. Môžete si privyrábať (a samozrejme „zabiť čas“ a zároveň pomôcť) napríklad opatrovaním detí či pomocou starým ľudom v susedstve.
  5. Pravidelne sa stretávajte s kamarátmi, kamarátkami či kolegyňami. Pozývajte ich k sebe na návštevu alebo sa jednoducho stretnite niekde na káve.
  6. Nájdite si koníček podľa toho, čo je vám najbližšie (keramika, knihy, divadlo, koncerty, kino, záhradka…). To, že ste na ne doteraz nemali čas, neznamená, že to nemôže byť inak.
  7. Zapájajte sa do komunitných akcií (materské centrá, dobrovoľníctvo v neďalekej škole alebo škôlke, organizácia aktivít…) vo vašom meste.
  8. Máte manžela či partnera? Pravidelne si s ním naplánujte nejaký výlet či víkend mimo domu.
  9. Relaxujte! Občas kaderníčka, kozmetička, masáž sú veľmi príjemné záležitosti v každom veku. Navyše, dodajú vám sebavedomie.
  10. Pozor! Nezabúdajte ani na pravidelný prísun vitamínov. Ich nedostatok môže okrem iného spôsobiť únavu, depresie a zlú náladu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #starostlivosť #zivot #záujmy #štyridsiatnička #koníčky

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...