Život (a manželstvo) bez sexu ako nový trend! Hrozí aj nám?

Niekto vníma sex ako jednu zo základných potrieb, niekto ako nevyhnutnú súčasť partnerského života. Nový trend, o ktorom sa momentálne veľa hovorí v súvislosti s Japonskom, však nepoteší.

23.01.2015 07:00
láska, vzťah, problém Foto:
Vytratí sa z našich vzťahov sex?
debata

Ako ukázal nedávny prieskum, polovica Japoncov a až 45 percent všetkých zosobášených ľudí pripustilo, že mesiac pred účasťou v prieskume nemali pohlavný styk s partnerom. Prieskum, za ktorým stojí Japonský zväz pre plánované rodičovstvo, dosvedčil, že rastie počet takzvaných „mužov – bylinožravcov“. Ide o takých, ktorí opovrhujú, alebo rezignovali na honbu za vecami tradične príťažlivými pre mužské pokolenie – teda napríklad rýchle autá, skvelá kariéra, či väčší počet partneriek. Podľa psychologických odborníkov ide o stratu mužskej sebadôvery, ktorá má odrážať stagnáciu japonskej ekonomiky.

Pravda je však taká, že na strate záujmu o sex sa títo spomenutí páni podieľajú len čiastkovo. A ďalšie príčiny a dôvody sú oveľa pragmatickejšie. Ako hlavný dôvod života bez sexu uvádzalo 21 percent opýtaných mužov „príliš veľkú únavu po práci“ a 16 percent uviedlo, že s pohlavným stykom prestali, keď ich žena porodila. Takmer štvrtina žien uviedla, že sex je „otravný“ a 18 percent sa na neho cítilo príliš unavených.

Životný štýl mnohých mestských mužov, ktorí v Japonsku skoro ráno odchádzajú z domova a večer sa vracajú neskoro, však nie je vzdialený ani moderným mužom v ďalších kapitalistických krajinách sveta. Rovnaká situácia platí v prípade žien – sú zamestnané častejšie ako v uplynulých desaťročiach a majú na manžela menej času. Niektoré páry ani nepredpokladajú, že by s pohlavným životom po narodení dieťaťa pokračovali. A potom je tu tiež otázka súkromia – či už vzhľadom na prítomnosť dieťaťa v domácnosti, ale tiež vzhľadom na tenké steny a večnú prítomnosť susedských „zvukov“ zhora či odvedľa.

Hoci horkokrvné národy ako Taliani či Španieli, ale aj Nóri alebo samotní Slováci by asi nepriznali, že niečo podobné môže hroziť aj v ich domácnostiach, nové prieskumy nasvedčujú, že sexu v partnerských vzťahoch ubúda. Kým kedysi sa manželské páry venovali radovánkam častejšie a pravidelnejšie, dnes milovanie ustupuje do úzadia. Často sa to však deje s tichým súhlasom oboch partnerov, pričom dôsledkom nemusí byť žiadne uspokojovanie chúťok mimo domovského prístavu.

Hoci naturel jednotlivých národov nesie v sebe isté odlišnosti, isté je, že moderný spôsob života spojený s nástupom rozličných technológií, ale tiež dlhší pracovný čas či stres sa podpisujú na kvalite sexuálneho života vo všeobecnosti a v celosvetovom meradle. Kde sa to skončí, uvidíme…

Petronela, vydatá, 35 rokov
S manželom sme spolu osem rokov. Prvé roky manželstva sme mali spolu sex aj viackrát za týždeň. Ale viete, ako to je, trvalo to možno polroka, možno trištvrte. Postupne začne intímneho života ubúdať, začnete riešiť bežné veci, sústreďujete sa na prácu, byt, sťahovanie a tak podobne. Dlhšie som nemohla otehotnieť, takže nás spoločné úsilie o bábätko motivovalo k tomu, aby sme sa spolu milovali aspoň raz týždenne a tiež sme sa vždy snažili neprešvihnúť moju ovuláciu. Keď som napokon otehotnela, bála som sa o dieťa a sexu som sa vyhýbala takmer celé tehotenstvo. A od narodenia našej Rebeky sa k nemu vraciame už sporadicky. Máme ho spolu zhruba raz za dva mesiace a nie, neviem, vám povedať, či môj manžel rieši túto situáciu aj niekde mimo. Viem, že občas masturbuje. Ale tiež to asi nerobí často. Rozumieme si a ja ho mám stále rada, ale tá vášeň sa akosi vytratila. Neviem, asi nám to tak vyhovuje obom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Japonsko #láska #dieťa #manželstvo #sex #vzťah #strata záujmu

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...