Ticho – pravý zabijak vzťahu

Mlčať zlato a hovoriť striebro. Porekadlo, ktoré vás niekedy zachráni od imidžu hlupáka, no vo vzťahu ním zabíjate zlaté klince do rakvy.

27.12.2014 14:00
ticho . vzťah - kríza Foto:
Čím častejšie máte doma napäté ticho, o to je väčšia pravdepodobnosť, že skončíte so vzťahom skôr, či neskôr.
debata

Tichá domácnosť je predzvesťou smútku, ktorý prekryje radosti z toho, že ste dvaja, ste spolu, máte sa radi a máte si robiť dobre. V akomkoľvek smere.

Mlčanie zamilovaných a tých druhých

Keď sú dvaja zamilovaní, nič také, ako trápne ticho neexistuje. Ticho je nesmierne mocným nástrojom, ktoré vie vystupňovať naše emócie. Počas zamilovanosti tiché pozeranie si do očí stupňuje erotickú iskru kým po sebe láskou skočíte. Ak ste pohnevaní, ticho pôsobí rovnako. Spúšťa sa vnútorný monológ, séria obviňovaní bez obrany a po pol dni ticha sa dvojica pohádaná kvôli nezloženej záchodovej doske, doslova nenávidí. Ak zavládne vo vzťahu ticho, je len minimálna nádej, že sa veci vyriešia správnym smerom.

Prečo je ticho také nebezpečné?

Samotná podstata vzťahu je založená na komunikácii. Veď podľa nej ste si vybrali svojho partnera. Či už pre jeho hlas, intonáciu, reč tela, alebo myšlienky, ktoré vyslovoval. Ak sa komunikácia zmení na ticho a odmietavé a útočné pohyby, len sa sami a bez slov presviedčate, že pre seba nie ste tí praví.

Tichá domácnosť? Predzvesť konca

Čím častejšie máte doma napäté ticho, o to je väčšia pravdepodobnosť, že skončíte so vzťahom skôr, či neskôr. Je naivné si myslieť, že nájdeme na svete dokonalý vzťah, ktorý by neprekonal svoje temné obdobia ticha, no záleží, ako ho prekleniete. Považujete ho za riešenie a po niekoľkých dňoch mlčania problém považujete za vyriešený? Alebo viete otvoriť ústa a po upokojení prvotných emócií si rozdebatovať postoje a rozdielne názory? Prvá alternatíva je cesta do pekla a druhá možnosť sa postará o to, aby bolo nepríjemného ticha medzi vami čoraz menej.

Ako poraziť ticho?

Začnete sa hašteriť a zrazu s tým druhým nemáte chuť prehodiť ani slovo? Stáva sa. Prekonajte sa. Nenechajte, aby vás ovládlo ticho a pokojne partnerovi povedzte, čo vás trápi. Počúvajte, ale chcite byť vypočutá. Hovorí sa, že kompromis je len polovičné víťazstvo, ale je to vždy lepšie, ako keď sú obaja porazení. Nenechajte vo vzťahu zvíťaziť negatívne emócie a nestupňujte ich tichom. Otvorená konverzácia vie roztopiť aj tie najťažšie problémy. Nedávajte však najavo partnerovi, že vám nestojí ani za slovo. To zaváňa koncom vzájomného porozumenia. Pretože nemému ani vlastná mať nerozumie, nieto ešte podráždený partner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #ticho #vzťah #partneri

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...