Príbeh: Moje najkrajšie vianočné rande

Ukazovalo sa, že Marína strávi tohtoročné Vianoce sama, bez rodiny. Po vysokej škole sa totiž vybrala do Ameriky a na sviatky sa rozhodla domov neprísť.

25.12.2014 07:00
vianočné rande, Vianoce Foto:
Nič od neho neočakávala. A dopadlo na jednotku s hviezdičkou.
debata

Celý október a november tomu nevenovala žiadnu pozornosť. Až bolo neskoro a letenka domov pridrahá. „Desila som sa toho, čo budem na Vianoce robiť a čím sa ten dátum blížil, prežívala som to dramatickejšie.“ Jej spolubývajúci sa všetci niekam rozpŕchli. Dve si to vybavili tak, aby v ten deň pracovali a ľahšie ho prežili. A ďalšia trávila sviatky s priateľom. Ich spoločnú večeru pripravovala už mesiac, každý deň o tom Marínu informovala. A tá len potichúčky závidela.

Rodičia jej to tiež neuľahčovali. Mama sa nečakane rozplakala do telefónu, keď jej Marína deň pred Vianocami zavolala. Vraj aké to budú Vianoce bez teba? Marína sťažka pregĺgala. To, veru, nevie… Predstavovala si, ako im doma všetko nádherne vonia borovicovým ihličím. Ako sa im pod sviečkami točí malý kovový stromček, taká otrasná dekorácia, z ktorej sa vždy smiala. Ako rada by teraz pod ňou zapaľovala sviečky! Najhoršie však bolo, že nemala komu kúpiť darček.

Deň pred Vianocami zašla s kamarátkou na vianočný punč a opäť sa utápala v tom, aké Vianoce mohla mať a nemá. Tá jej medzi rečou spomenula nejakú aplikáciu, ktorú jej následne stiahla do telefónu. Pred očami jej tam tancovalo niekoľko mužov, ktorých mohla prstom posielať – doprava, ak sa jej nepáčil, doľava, ak jej bol sympatický. Všetci boli v jej blízkosti. „Ale prosím ťa, nemám na čas na nejaké vypisovanie. Nikdy som nebola na takéto zoznamovanie,“ odbila ju Marína.

To však ešte nevedela, čo bude nasledovať o hodinu, keď sa unavená vráti domov a odkopne do kúta svoje čižmy, z ktorých ju už poriadne boleli nohy. Niekto jej píše. Kým pochopila, že to nesmelé zapípanie pochádza z novej aplikácie, chvíľu to trvalo. Bol prvý a aj posledný. Američan, ktorý podobne ako ona pracoval až do Vianoc, aby sa náhle prichytil pri tom, že vlastne nemá s kým stráviť najkrajšie sviatky v roku.

„Zdalo sa mi to ako absolútne šialené rande, no vsadila som na to, že na Vianoce predsa musia byť všetci k sebe milí a dobrí, takže nebezpečenstvo mi nehrozí,“ skonštatovala Marína. Napokon, objednal štedrovečernú večeru v krásnej drahej reštaurácii, takže najhoršie, čo jej hrozilo, bolo, že buď nepríde, alebo sa z toho vykľuje fiasko. Všetko však znelo lepšie, ako ostať na Štedrý deň v posteli. V pyžame! A večer sa sama vybrať do kostola. Nikto by tam určite nebol sám. Len ona.

Keďže už naozaj nemala nielen čas, ale ani možnosť zadovážiť vianočný darček pre nového priateľa, ktorý pôsobil tak nádejne – všetko, čo o ňom zatiaľ vedela, bolo, že je v jej veku a rovnako slobodný a sám (a určite poriadne vonia) – rozhodla sa mu darovať štyri štýlové taniere, ktoré kúpila do svojej kuchyne. Veď si také isté kúpi v januári opäť. A možno už budú aj v povianočnej zľave. Po spolubývajúcej tam našťastie ostal vianočný papier, takže o chvíľu pred ňou stál luxusný dar, na ktorom jej vianočný partner predsa nemôže nájsť nič zlého. Snaha bola.

Rande vyšlo na jednotku. Prišiel o minútu skôr ako ona a od prvej sekundy sa zdalo, že sa už poznajú. Možno z predošlého života… Cítila, že je to nejaký osud, ktorý do jej života prikvitol v ten najsprávnejší čas. Za tie roky, čo strávila len zavalená prácou a štúdiom, si takéto niečo skutočne zaslúžila. A čo by najmenej čakala, v rohu reštaurácie jedným očkom zazrela rovnaký stromček poháňaný plameňom sviečok, aký majú doma jej rodičia. Všetko ju dojímalo.

Neubránila sa ani vete, hoci bola skutočne predčasná: Ja som taká šťastná, povedala. Nathan to cítil rovnako. Podobne ako ona sa totiž vybral na úplne nevinné rande, od ktorého nevedel, čo čakať. Neostali len pri večeri. Spontánne sa spolu vybrali aj do kostola, odovzdali si krásne darčeky a so smiechom si rozpovedali príbeh, ako k nim „prišli“. Marína dostala parfum, ktorý už Nathan nestihol dať svojej bývalej priateľke. Pred dvoma mesiacmi sa totiž rozišli.

Bolo 24. decembra, hlboká noc a oni sa nevedeli rozísť. Krásne však bolo, že mali pred sebou ešte ďalšie dva dni – nasledujú predsa dva ďalšie vianočné sviatky. Našťastie. A potom víkend… „Vyhlásila som tohtoročné Vianoce za tie najkrajšie v mojom živote,“ povedala dojatá. Dopadli nad očakávanie dobre. Len aby sa tento príbeh už nikdy neskončil…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rande #Amerika #aplikácia #Vianoce #darček #samota #borovica

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...