Porozumejte reči jeho tela: Ako spoznať, či má o vás záujem?

Naoko to vyzerá super, muž sa na vás usmieva, snaží sa byť milý, no v jeho hlave sa odohráva celkom iný príbeh.

01.10.2013 12:00
pár, rande, večera, párty, muž a žena Foto:
Aj na prvom stretnutí môžete podľa jeho gest veľa odhaliť.
debata (1)

Veď to sama poznáte – pretvarovať sa v dnešnej dobe nie je nič výnimočné. Lenže, rovnako sa dajú aj určité znaky falošného správania odhaliť.

Pre dámy je veľmi dôležité urobiť si ucelený dojem o mužovi na prvej schôdzke, niektoré to zvládnu ľavou zadnou, iné tápu a potrebujú návod.

Podľa odborníka z FBI Joea Navarra, ktorého citoval americký magazín Elle, existuje niekoľko dôležitých znakov, ktoré dokážu naznačiť, ako sa v skutočnosti jedinec cíti. Pár z nich sme si dovolili použiť v nasledujúcich riadkoch.

Prvý kontakt

Už prvotné stretnutie s mužom (ale aj ženou) môže naznačiť, v akej nálade sa nachádza. Ak je trupom a špičkami nôh otočený smerom k vám, nevyhýba sa očnému kontaktu a jeho telo je uvoľnené, je to dobré znamenie. Naopak, telo smerujúce od vás, ruky skryté vo vreckách alebo za chrbtom a tiež očný kontakt, ktorý skáče z extrému do extrému (od čumenia na vás po uhýbanie pohľadom) značia, že je nervózny a necíti sa pri vás komfortne. Samozrejme, vždy treba rátať, že ide o počiatočnú ostýchavosť či odstup, ktorý časom opadne. Pokiaľ však váš proťajšok tvrdí, že sa skvelo zabáva a pritom sa nenápadne pozerá smerom k dverám alebo hovorí áno a kýve pritom rukou, je veľká pravdepodobnosť, že svoje slová nemyslí vážne. Odborník však prizvukuje, že vždy treba brať gestá aj v súvislosti s kontextom. A nielen verbálnym, ale aj kontextom prostredia. Napríklad ak muž stojí so založenými rukami a mierne prehnutý dozadu, ide o odstup a chlad, ktorý chce podvedome naznačiť. Ale môže ísť aj o fakt, že stojíte vonku a už je celkom chladno a tak sa prirodzene chráni. Nikdy teda nerobte unáhlené závery z jedného či dvoch gest, ktoré vás zneistili.

A čo drobnosti v reči tela?

Pohľad

Často ste možno čítali o tom, že klamári sa vyhýbajú očnému kontaktu – opak je pravdou. Dobrí klamári si totiž uvedomujú, aký dôležitý tento kontakt je. Lenže, ak sa vám uprene pozerá do očí a ani nemrkne, majte sa na pozore. Pričasté mrkanie môže svedčiť o nervozite.

Úsmev

Podľa odborníka Navarra je falošný úsmev taký, pri ktorom sa hýbu len pery. Skutočný smiech a spokojnosť sa väčšinou neprejavia len úsmevom na perách, ale aj vytvorením drobných vejárikov mimických vrások okolo očí. Tie sa vraj dajú sfalšovať len veľmi ťažko.

Chodidlá

Nasmerované ku vám značí, že je otvorený ďalšej komunikácii s vami a priateľský. Ak špičky smerujú od vás, môže to značiť snahu utiecť.

Nohy

Naširoko rozkročený muž si vytvára svoje teritórium a cíti sa sebavedome. Ak má nohu preloženú cez nohu a jednou z nich smeruje k vám, značí to, že je otvorený komunikácii s vami. Nohy prekrížené pod stolom a smerujúce dozadu pod kolená, svedčia o uzavretosti.

Ruky

Ak sedíte a on si položí dlane na stôl, prípadne sa oň oprie lakťami a ruky drží pred sebou či na stole, je to znak uvoľnenia. Ak si rukami, či len jednou podoprie bradu, pravdepodobne mu behá mysľou čosi v súvislosti s vami. Nebojte sa straty záujmu, možno vás len analyzuje. Ruky skryté pod stolom vyjadruje nekomfortnosť v danej situácii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klamstvo #dotyky #reč tela #gestá

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....