Duchovia aj strašidlá! Vaše dieťa má v noci strach?

Detská fantázia pracuje na plné obrátky. A práve večer, keď sa zotmie a blíži sa čas uloženia do postieľky, deti občas začnú spomínať strašidlá.

15.03.2017 13:00
dieťa, mama, spánok Foto:
Konečne sa dieťatku podarilo zaspať?
debata (1)

S tým súvisí ich nechuť zostať v izbe a pýtajú sa do rodičovskej spálne. O slovo sa prihlásia slzy, plač, prosby – a takýto kolotoč sa opakuje noc čo noc. Ako postupovať?

Upokojujte

Ak aj dieťa zaspí, ale uprostred noci sa prebudí a spomína strašidelné sny, je na vás, aby ste ho upokojili. Treba prísť za ním do izby, objať ho, upokojiť. Aby sa dieťa prestalo báť, je dobré mu povedať krátku rozprávku či zaspievať pesničku, aby prišlo na iné myšlienky. Vy ste preňho istotou, vy mu prinášate kľud a pokoj.

Zostaňte, kým zaspí

Po nepekných snoch sa dieťa môže nasledujúci deň báť zaspávania. Je žiaduce, aby ste uňho v izbe zostali a porozprávali sa o jeho snoch aj o strašidlách a duchoch, ktorých sa bojí. Vysvetlite mu, že nie sú reálne, prezrite spolu s ním zákutia izbičky či bytu, aby sa ratolesť presvedčila, že nikde sa strašidlá neskrývajú. Potom nasleduje rozprávka či pesnička na dobrú noc. V takomto prípade je dobré zostať s dieťaťom, až kým zaspí.

Pozor na to, čo dieťa vidí

Malé deti sa majú dostať len k takým televíznym programom, ktoré dokážu pochopiť a ktoré sú určené špeciálne pre nich. Aj nevhodné filmy či videá na internete sa zvyknú podpísať pod nočné mory či problémy so zaspávaním. Deti ešte nedokážu rozlišovať medzi realitou a fikciou, pre ne je reálne všetko.

Deje sa niečo v škôlke

Ak sú nočné mory či strach zo zaspávania veľmi intenzívne, je na mieste navštíviť detského psychológa. Môže ísť o jeho strach zo škôlky, dokonca o konflikty s nietorými deťmi, ktoré sa prejavujú práve nočnými morami. Aj v období veľkých zmien sa u dieťaťa môže o slovo prihlásiť strach, ktorý mu bráni pokojne spať v postieľke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rodič #zaspávanie #nočná mora

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....