Netaktné poznámky smerom k čerstvým mamám! Aj vy ste ich počúvali?

Na detskom ihrisku to občas môže byť poriadne horúce. Ak sa jedna mamička pustí do druhej...

08.03.2017 11:00
mama, pracujúci rodičia, dieťa, rodina,... Foto:
Aj vy ste si vypočuli nevhodné poznámky na tému, prečo už nastupujete do práce?
debata (1)

Váš malý má ešte plienku?

A najelpšie je, ak to vaša mamička – kamarátkla zakričí na detskom ihrisku plnom iných mamičiek, kde každý každého pozná. Máte chuť vybuchnúť a povedať niečo pekne ostré, ale zmôžete sa len tiché: „noo, zatiaľ sa nám nedarí sa ich zbaviť“.

Ty ešte malého dojčíš? (Ty už nedojčíš?)

Obe otázky sú celkom nevhodné, ak sa k nim vzápätí pridá odsudzujúci či „náučný“ komentár. Vy sama najlepšie viete, prečo to robíte, či nerobíte. Iste, diskusie na túto tému medzi mamičkami sú v poriadku, ale tým sa to pre vás končí.

On ešte nepozná farby?

Nie, ale zato pozná malú násobilku – mohla by znieť jedovatá odpoveď, ktorá by drzú mamičku umlčala. Vyčítavý tón v otázkach či konštatovaniach nie je na mieste, každé dieťa má svoje tempo, ktorým spoznáva svet. A nič mu v tomto smere neutečie.

Naozaj už nastupuješ do práce? Mylíš, že je to pre malého dobré?

Áno, vaša materská sa práve končí. Je celkom jedno, z akých dôvodov a je to vec vás a manžela. Hypotéka, stach o dobré miesto či potreba sa realizovať vo svojom odbore… Nech už vás do práce „vyženie“ čokoľvek, nenechajte si nahovoriť, že ste preto zlá mama.

Ty mu dávaš tie odporné polotovary?

Téma výživy je zrejme tou najhorúcejšou, ktorá ponúka množstvo priestoru na akékoľvek poznámky. Nieto svoje dieťa kŕmi výlučne „bio“, iná mam to nepreháňa a dáva mu to, čo zbytku rodiny. A že občas siahnete po detských príkrmoch v obchode? Aj to je celkom vaša vec. Vy nemáte potrebu neustále kohosi pozorovať či kritizovať, tak nech sa ostatní nestarajú do vás. Váš malý je zdravý ako buk a to je pre vás najdôležitejšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #ihrisko #poznámka #polotovar #materská

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...