Ako zbaviť dieťa cumľa? Dá to zabrať, ale zvládnete to

Ani vaša ratolesť sa nedokáže zbaviť cumlíka, hoci už oslávila tretie narodeniny? Pritom zubári varujú, že práve neprimerane dlhé používanie cumľa môže spôsobiť značné problémy s chrupom. Ako si teda poradiť? Tu sú tipy:

21.02.2017 09:00
bábätko, vankúš, cumlík Foto:
Kedy je čas dať cumlíku "zbohom"?
debata (2)

1. Robte to postupne

Po prvom roku života „prísun“ cumlíka obmedzujte tak, aby ho dieťa malo v ústach čoraz menej. Postupne a nenápadne mu ho odopierajte, aby naň celkom zabudlo. Postupné odobratie cumľa je preň menej emocionálne náročné a plynulejšie.

2. Chváľte ho

Ide o náročnejší proces odvykania si od cumľa a vyžadujte si trpezlivý prístup počas troch až štyroch týždňov. Dieťatku vysvetľujeme, že je už veľké a cumeľ nepotrebuje, chválime ho a podporujeme v jeho výdrži. Ak sa dostaví plač či pocit zlosti, opäť zvolíme chválu a láskavé slová, ktoré dieťa povzbudia. Dôležité je nepovoliť a cumeľ dieťatu nedať.

3. Darujte ho

Pre veľa detí je proces „rozlúčenia sa“ s cumľom dôležitý. Môžete skúsiť darovať ho napríkad Ježiškovi, Mikulášovi či ho položiť na okno a nechať vílu či vtáčiky, aby si ho vzali. A namiesto cumľa dieťa môže dostať čosi iné. Takýmto spôsobom sa takisto treba s cumlíkom rozlúčiť navždy a už ho dieťaťu nevrátiť.

4. Zbavte sa po počas dovolenky

Dovolenka ponúka pre dieťa plno nových zážitkov a na cumeľ až tak nemyslí. Môžete ho napríklad „zabudnúť“ doma a na dovolenke dieťatku jemne povedať, že ho nemáte. V záplave aktivít a nového prostredia pre dieťa nebude také emocionálne náročné „prežiť“ bez cumľa. Doma by ho už po návrate z dovolenky nájsť nemalo, pretože vaša snaha by bola nanič.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #tipy #cumeľ

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....