Aj malé tipy vám pomôžu sporiť

Pohľad na výpis z účtu vás neteší? Tak nerozhadzujte na zbytočnosti...

24.01.2017 15:00
poplatok, dane, odvody, peniaze, banka Foto:
Euro k euru...
debata

Požičajte si

Namiesto kupovania si mnohé veci dokážete požičať. Prečo by ste aj v dospelom veku namiesto nakupovania kníh nemohli zájsť do knižnice? Týždenná lyžovačka? Opýtajte sa kolegov, či vám niekto požičia lyže, kupovať nové predsa nemusíte práve tento rok. Platí to aj o nosiči na lyže, sánkach pre dieťa…

Krása za menej

V čase šetrenia môžete zamieriť ku kaderníčke raz za dva či tri mesiace, namiesto toho, aby ste u nej sedeli každé štyri týždne. Skontrolujte si, koľko kozmetických produktov sa vám váľa v kúpeľni na poličke namiesto toho, aby ste hneď kupovali čosi nové. Nepotrebujete tri denné krémy, ani desiaty lak na nechty… Pri kozmetike ide o malé položky, ktoré, ak sa spočítajú, až také zanedbateľné nie sú.

Pozor na lotérie

Možno si poviete, že tu euro a tam euro pri možnostiach státisícových výher vás nezabije. Ale opak je pravdou. Len tak pre zaujímavosť si spočítajte, koľko peňazí ste mesačne minuli na rôzne tipovacie hry, ktorá stoje „len“ euro…

Kávu si uvarte

Vysedávanie s kolegami na káve ide takisto do peňazí. Dve kávy denne vo firemnom bufere? Účet – tri eurá. Iste, denne vás táto suma neohúri, ak si ju vynásobíte počtom pracovných dní, ste pri sume 60 euro. A to už sú slušné peniaze, čo poviete? Kávu si predsa môžete uvariť aj v spoločnej kuchynke… A pár slov v nej takisto prehodíte.

Vyhýbajte sa nákupným centám

Ak pracujete neďaleko nákupného centra, zamierte z práce inou cestou. A aj na obed sa vyberte inam. Ak nakupujete pravidelne, lákadlám vo výkladoch zrejme neodoláte. Preto sa ponáhľajte domov a na nákupné centrum ani len nepozrite. Čo oči nevidia, to… V čase „uťahovania“ opaskov sa držať tejto teórie oplatí. A to isté platí aj o nakupovaní online! Nič nehľadajte a dookola si opakujte, že nič nepotrebujete. Veď predsa stačí pohľad do vašej skrine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #sporenie #míňanie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....