Prečo dieťa potrebuje skvelého strýka?

Popri rodičoch a súrodencoch je strýko ďalším dôležitým blízkym človekom, ku ktorému si dieťa buduje citový vzťah.

13.01.2017 07:00
otec, syn, mobil Foto:
Zo strýka je skvelý "parťák" pre dieťa.
debata

Navyše, pre deti je skvelým opatrovateľom, pretože sa nespráva autoritatívne ako rodič, skôr ako „parťák“ pripravený na akékoľvek bláznovstvá. A deti ho preto milujú.

Okrem pevného priateľstva, ktoré sa buduje od malička, je často strýko pre deti aj tým, ku komu sa utiekajú, ak majú nejaké problémy. Rodičom staršie deti nepovedia všetko, ku strýkovi, keďže ich vzťah je viac kamarátsky, môžu mať väčšiu dôveru. S pribúdajúcimi rokmi sa tak stáva aj ich dôverníkom, bútľavou vŕbou. A to rodičia môžu oceniť najmä v období puberty.

Mnohé deti majú v sebe dobrodružného ducha, ktorý sa ohlási o slovo práve v čase, keď sa s nimi zabáva ktosi s podobnou náturou, ale nie práve rodič. A tu je opäť priestor pre strýka. Dobrodružstvo pod jeho vedením je z pohľadu rodičov bezpečné, z pohľadu detí zaujímavé, vzrušujúce a žiaduce.

Okrem rodiča dokáže byť práve strýko veľkým vzorom pre dospievajúcu ratolesť. Menej či viac nápadne môže dieťaťu pomôcť hľadať to, čo ho baví, zaujíma a ak sa začne v strýkovi „vidieť“, je to pre jeho život skvelým bonusom. Čím viac pozitívnych príkladov vo svojom blízkom okolí dieťa má, tým ľahšie si vytyčuje vlastné ciele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #vzťah #strýko

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...