Vety, ktorými povzbudíte vašu ratolesť

Deti potrebujú našu pochvalu, nezabúdajte na to. Zároveň ich aj motivujete.

23.12.2016 15:00
školka, matka, mama, dieťa, výchova, malovanie Foto:
Deti potrebujú pochvalu.
debata

Vidíš, nebál si sa a podarilo sa ti to

Vaše dieťa malo pred sebou neznámu výzvu, ktorá v ňom vyvolávala strach. Práve v takých momentoch je pochvala veľmi motivujúca a dieťa ju ocení. Zrazu vidí, že aj vopred neprekonateľné prekážky idú zdolať. A následné ocenenie jeho snahy ho urobia pyšným.

Tento tvoj nápad sa mi páči

Neorganizte všetky spoločné aktivity výlučne vy. Ak vás požiada, aby ste sa s ním hrali, nechajte ho prísť s nápadadom. Aknavrhne čosi netradičné a zaujímavé, oceňte ho.

Dnešný deň ti dal zabrať, však?

Ak prídete pre dieťa do škôlky či školy a vidíte, že je z niečoho smutné, aj touto vetou mu dáte najavo, že mu rozumiete. A práve takto ho vyzvete, aby vám povedalo, čo také sa mu podarilo či nepodarilo. A zároveň oceníte, že napriek ťažkostiam sa deň skončil dobre.

S tebou je zábava

Možno je v škole či škôlke trochu ostýchavý a nedokáže sa medzi kamarátmi prejaviť tak, ako by chcel. Ak ho presvedčíte, že dokáže byť vtipný a zábavný, osmelí sa časom aj v skupine rovesníkov.

Že je to fajn pocit?

Vaše dieťa niekomu pomohlo či sa rozdelilo o obľúbené jedlo? Aj takéto maličkosti môžete oceniť a tým mu dať najavo, že sa vám páči, keď čosi také urobí. Pri dobrej odozve to bude robiť častejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #pochvala #rodič

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...