XXL zoznam pre Ježiška? Deti by nemali len chcieť

Chcem, chcem, chcem! Slovník vášho dieťaťa je pred Vianocami priam nabitý týmto slovom? Potom zrejme zvádzate každoročný boj - ako mu vysvetliť, že nie všetky jeho želania budú splnené.

21.12.2016 15:00
Vianoce, darčeky, dieťa Foto:
Deťom treba opakovať, že nie všetky darčekové priania budú vyplnené.
debata

Naše deti v záplave reklám a iných lákadiel pozerajú výlučne na seba. Skutočnosť, že Vianoce sú aj o darovaní, nielen o dostávaní, akoby išla mimo nich. Je úlohou rodičov, aby ich nekonečné darčekové požiadavky zvládli. A takisto ich v sviatočnom čase upozornili, že nie všetkým ľuďom sa žije tak dobre ako im.

„Naše ratolesti sú čoraz viac zamerané na seba. Práve vianočný čas je ten správny okamih upozorniť ich, že na svete sú aj deti, ktoré potrebujú pomoc a o darčekoch na Vianoce si ani netrúfnu snívať,“ hovorí psychologička Mária Tóthová-Šimčáková. Vek, keď je vhodné o takýchto témach hovoriť, nie je podľa odborníčky jasne daný. Ak sa preberie citlivo, dokáže ju pochopiť aj škôlkar. „Napríklad môžeme vytriediť hračky a posunúť ich na Vianoce ďalej. Školáci si môžu pripraviť ako darček sviatočný program pre seniorov v domove dôchodcov. A staršie deti si už dokážu samy zvoliť konkrétny charitatívny projekt a v rámci svojich síl pomôcť.“ Možností, ako deti naviesť k týmto aktivitám, je dosť.

I keď sa v očiach dospelých detskej radosti nič nevyrovná a pod vianočný stromček patrí, rodičia by ratolesti mali viesť aj k tomu, aby boli schopné aj čosi darovať. Vymyslieť či vyrobiť prekvapenie pre súrodenca či starú mamu dokáže s menšou pomocou aj škôlkar. „Dospelí na to zabúdajú. Deti na Vianoce žiadajú veľmi veľa. Treba ich naviesť na to, aby túžili dávať, aby si uvedomili, že darovanie je väčšia hodnota ako dostávanie," nabáda odborníčka.

Nastavte limity

Darčeky deti na Vianoce očakávajú. Malé aj staršie. Vplyvom reklamy či spolužiakov už vedia svoje požiadavky jasne špecifikovať. Úlohou rodičov je ich želania udržať v norme aj vzhľadom na rodinný rozpočet. „Rozhodne treba pred Vianocami stanoviť hranice a jasne povedať, čo môžu očakávať. Ak sa dohodnete napríklad na troch darčekoch, tento limit by ste už prekročiť nemali,“ uvádza psychologička.

Psychologička Mária Tóthová-Šimčáková - autorka... Foto: Peter Brichta, Fortuna Libri
psychologička Mária Tóthová Šimčáková Psychologička Mária Tóthová-Šimčáková - autorka knihy Som rodič a čo s tým.

Darček sa nepáči?

Možno ste už priamo pod stromčekom zažili okamihy, keď zostalo dieťa sklamané z toho-ktorého darčeka. Ako sa v takej chvíli zachovať? Dá sa situácia nejako zachrániť? „Múdry rodič dopredu zistí detské preferencie, napríklad aj zoznamom pre Ježiška,“ opisuje Tóthová-Šimčáková. Zároveň však upozorňuje na dôležitú vec. „Treba im opakovať, že nie všetky priania, hlavne ak sú nereálne, budú vyplnené. Keď sa dieťa zarazí priamo pod stromčekom, treba hneď reagovať a snažiť sa zážitkom večera urobiť to, čo dostalo, či hľadať mu zábavu a hru, ktorá ho poteší. Niekedy naozaj nevedia byť spokojné, ale na druhý deň pochopia a zistia, že je vlastne všetko v poriadku, hračka sa im páči a teší ich aj to, z čoho až také nadšené neboli.“

Kto nosí darčeky?

S malými deťmi problém nie je. Uveria vymysleným príbehom a uspokoja sa s nimi. Ako však čas v škôlke beží, prichádzajú často domov s otázkou na perách: „Ako to vlastne s tými darčekmi a Ježiškom je?“ Dokedy im klamať a v akom veku je už nevyhnutné vyjsť s pravdou von? „Malé dieťa potrebuje v súvislosti s Vianocami na niečo čarovné veriť. Ten zlom príde sám, celkom prirodzene. Buď sa pravdu dozvie od kamarátov alebo v škole či škôlke,“ uvádza psychologička a dodáva: „Zväčša sa to udeje medzi šiestym až ôsmym rokom života. Presviedčať desaťročného školáka, že darčeky nosí Ježiško, by už zrejme neobstálo.“

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #darčeky #ženský magazín MiA #vianočné priania

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...