Ste aktívna pracujúca matka? Nemajte výčitky, dieťaťu to prospeje

Deti pracujúcich matiek budú nezávislejšie, vyspelejšie a čaká ich lepšie kariéra. Je to mýtus, alebo skutočnosť? Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

11.11.2016 07:00
žena v práci, pracujúca žena Foto:
Pracujúce matky sú vraj spokojnejšie a prenáša sa to aj na ich deti.
debata

„Ako malá som vídala matku, ako si o piatej ráno opakuje angličtinu,“ spomína tridsaťtriročná Isabelle Rabierová. Jej matka Corinne Grangerová urobila skvelú kariéru. Vyštudovala medicínu, vydala sa, mala dve deti, potom sa rozviedla a sama vychovávala Isabellu a jej brata. V 80. rokoch, keď miera zamestnanosti žien prekračovala 60 percent, odišla za prácou do Austrálie. Dnes je Corinne Grangerová výkonnou riaditeľkou výskumu a vývoja laboratória ISDIN, a to potom, čo začínala vo firme L'Oreal.

„Ona bola mojím vzorom. Bolo pre mňa nepredstaviteľné, aby som nepracovala, matka vo mne posilnila ambície,“ hovorí Isabelle, ktorá je dnes podnikateľkou.

Na aktívne ženy sa dlho pozeralo veľmi ťažko. Ich deti údajne nemali dosť starostlivosti a nevyvíjali sa tak dobre. Dnes sa objavuje mnoho štúdií, ktoré ukazujú, že deti aktívnych matiek sú naopak v živote úspešnejšie.

V roku 2010 štúdia Kolumbijskej univerzity potvrdila, že návrat mladých matiek do zamestnania nenarušuje starostlivosť o ich dieťa. V roku 2015 vychvaľovali autori štúdie Harvard Business School prínos, aký má aktívna matka pre dcéry. Tieto dcéry majú väčšiu nádej nájsť prácu, mať lepšiu mzdu a predovšetkým zastávať zodpovedné postavenie, než dcéry matiek v domácnosti.

Dieťa predovšetkým získava väčšiu samostatnosť, uvádza detský psychiater Marcel Rufo. Keď dieťa chodí do jaslí, dosahuje lepší vývoj, ako keď ho stráži matka alebo babička. Uľahčený je rozvoj reči, samostatnosť a schopnosť zostávať bez matky. Dieťa sa stretáva s mnohými osobnosťami a lepšie sa zaraďuje do spoločnosti, zdôrazňuje Marcel Rufo.

Podľa psychiatra prispieva aktívna matka tiež k rozvoju svojho dieťaťa tým, že sa neobmedzuje len na rolu matky. „Pravdupovediac, je lepšie mať mamičku, ktorá sa vracia z práce domov s úsmevom a ktorú obdivujeme,“ uisťuje Marcel Rufo.

Keď sú matky úspešné v živote aj v zamestnaní, predstavujú lepší vzor. Pre deti je to priam skvelé. Samozrejme sú aj niektoré matky v domácnosti, ktoré sú pre deti dobrým vzorom, ale tých je oproti aktívnym matkám menšina.

V roku 2011 štúdia publikovaná v Journal of Family Psychology navyše ukázala, že matky, ktoré pracujú, sú spokojnejšie ako matky v domácnosti. A zrejme sú aj menej pod tlakom, zistili vedci z Pensylvánskej univerzity.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #kariéra #výchova #matka #ambícia #vyspelosť

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...