Zasa sa vaša ratolesť dožaduje spánku v spálni?

Pre deti ide o pocit bezpečia, zároveň túžia po blízkosti rodičov, ak s nimi netrávia dostatok času počas dňa.

19.10.2016 09:30
dieťa, rodina, rodič, rodičia, materské,... Foto:
A opäť sa dožaduje spania v spálni?
debata (1)

Veľa rodičov túto situáciu dôverne pozná. Uprostred noci k nim do postelee vkĺzne ich ratolesť. Zrazu máte menej miesta, detkú rúčku rovno na tvári a spokojné odfukovanie priamo pri nose.

Boli časy, kedy deti spávali s rodičmi celkom bežne. Najmä bábätká, ktoré boli dojčené, si užívali blízkosť mamy. Zároveň sa v tele matky tým, že dieťatko bolo blízko, spúšťal hormón prolaktín, ktorý je dôležitý aj pri tvorbe mlieka. A ešte jedna vec – ktorá mamám uľahčila nočné dojčenie. Ak je dieťatko vedĺa vás, nemusíte vstávať a chodiť za ním do jeho izby a vyberať ho z postieľky. Lepšie sa tak vyspíte aj vy, aj dieťa.

Mnohé deti, ktoré spávajú s rodičmi v posteli, sú počas dňa uvoľnenišie, pretože spánok naozaj berú ako odpočinok v bezpečí, kedy sa tešia na blízkosť rodičov, ktorí im počas noci zabezpečujú „ochranu“.

Aj rodičia starších detí to poznajú – uprostred noci ich ratolesť kričí z izby a dožaduje sa spánku v rodičovskej posteli. Deťom sa žiada blízkosť rodičov, okamžite po umiestnení do spálne opäť spokojne zaspávajú a ráno sa budia oddýchnuté a spokojné.

Nemusíte sa báť, že dieťa s vami zostane v spálni navždy. Skôr alebo neskôr sa dieťa samo rozhodne spať vo svojej izbe a zostať tam. Je to známka toho, že je pripravené na vlastný život.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #strach #rodičia #spánok #spálňa

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...