Starostlivosť s maxi dávkou radosti

Ak ste už mamou, len ťažko zabudnete na prvé pohladenie vášho bábätka. Jemnosť a vôňa jeho pokožky je čosi, čoho sa nedá nabažiť.

05.10.2016 17:00
dieťa, detská kozmetika, pleť Foto:
Na utieranie po kúpeli vyberte jemný uterák.
debata

Starostlivosť o ňu je každodennou radosťou, ktorá má svoje špecifiká.

Zrejme nikoho neprekvapí informácia, že batoľatá majú pokožku menej odolnú ako dospelí – mimoriadne citlivú nielen na chemické, ale aj fyzikálne podráždenie. Jemná koža bábätiek intenzívnejšie reaguje na slnečné žiarenie a takisto je náchylnejšia na dehydratáciu. Na to všetko treba myslieť počas každodennej starostlivosti.

Kozmetika pre dospelých nie je pre deti

Pre všetky spomenuté faktory nie je vhodné natierať pokožku bábätka vaším obľúbeným krémom či telovým mliekom. Pre svoju jemnosť dokáže totiž vstrebať oveľa viac chemikálií ako pokožka dospelého. Vyberajte preto vždy výrobky jemnej kozmetiky, ktoré sú prispôsobené špecifikám detskej pokožky, v opačnom prípade by ste bábätku mohli privodiť rôzne alergické reakcie.

Hoci s kúpaním vo vaničke väčšina bábätiek spočiatku bojuje, po čase sa pre ne stáva najpríjemnejšou časťou dňa. Ak vyberáte mydlo či emulziu pre vaše dieťa, siahnite po výrobku s kyslým či neutrálnym pH, pretože práve tie napomáhajú regeneráciu ochranného plášťa kože po umytí. Zároveň by mydlo malo obsahovať bohatú tukovú a hydratačnú zložku. Na utieranie po kúpeli vyberte jemný uterák, ktorý pred použitím nahrejte. Dieťatko to bude milovať. Bodkou za večernou starostlivosťou je nanášanie krému či detského oleja, ktoré spojte s veľmi jemnou masážou malého telíčka.

Hoci pohľad na usmiate bábätko vo vaničke vás hreje pri srdci, v teplej vode ho nechávajte dlho, celkom postačí päť až sedem minút. Ideálna teplota vody vo vaničke je okolo 36 stupňov Celzia, v miestnosti, kde bábätko kúpete, by malo byť príjemných 24 stupňov Celzia. Veľmi teplá voda a dlhé kúpele zmývajú z pokožky lipidy, ktoré tvoria prirodzenú ochrannú tukovú vrstvu kože.

Pozor na plienky

Nejedna čerstvá mamička sa vyľaká, ak na pokožke svojej ratolesti, o ktorú sa zodpovedne stará, nájde červené vyrážky či nepekné zapareniny. Najčastejšie sa tvoria v plienkovej oblasti.

Je dôležité nájsť pre dieťa tú najvhodnejšiu plienku, ktorá ho neodiera ani netlačí. Platí, že medzi plienkou a bruškom musí zostať priestor na šírku prsta. Zadoček aj okolie genitálií treba po očistení od moču či stolice dobre vysušiť. Ak sa už objavia zapareniny, dobrou voľbou sú detské masti s obsahom rybieho tuku či pasty s obsahom oxidu zinočnatého. Pozorovaním svojho bábätka určite prídete na správnu kombináciu ošetrenia tejto rizikovej oblasti. A na čo určite netreba zabudnúť? Bábätko nechávajte počas dňa aj bez plienky. Nielenže sa bude dobre cítiť, ale pokožka môže dýchať a zároveň regenerovať.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plienky #ženský magazín MiA #detská kozmetika #starostlivosť o pokožku

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...