Spievanie upokojí deti lepšie ako reč

Azda by stačilo opýtať sa ktorejkoľvek mamičky. Podobne ako každý zapálený vedec však Isabelle Peretzová z Centra pre výskum mozgu, hudby a jazyka pri Montrealskej univerzite chcela pomocou spoľahlivých testov dokázať, že spev upokojuje novorodenca oveľa lepšie a na dlhší čas než akékoľvek rozprávanie.

02.10.2016 17:00
bábätko, novorodenec, dieťa, spánok Foto:
Na upokojenie dieťatka je najlepšia pieseň s opakujúcim sa a jednoduchým rytmom.
debata (1)

Ukázalo sa, že technika, ktorú matky oddávna používajú na upokojenie bábätiek, má svoje opodstatnenie, napísal taliansky denník Corriere della Sera.

Hudba upúta pozornosť všetkých. Podmaňuje si nás do tej miery, že sa začíname pohybovať podľa jej rytmu: Zdvihneme hlavu, podupkávame alebo si pospevujeme. „Malé deti nedokážu synchronizovať svoje gestá podľa hudby. Našou štúdiou sme chceli pochopiť, či to robia preto, že nemajú fyzickú alebo mentálnu kapacitu, ktorá by to umožňovala,“ vysvetľuje Peretzová. „Získané údaje jasne ukazujú, že deti mladšie ako jeden rok sú dokonale schopné dať sa uniesť hudbou, ktorá priťahuje ich pozornosť viac ako hovorené slovo,“ hovorí. Aby zistila, do akej miery je spev schopný ovplyvniť tie najmenšie, uskutočnila neurologička niekoľko testov na 30 deťoch od šiestich do deviatich mesiacov, pričom zabezpečila, aby vonkajšie faktory nemohli ovplyvňovať výsledok: napríklad rodičia museli stáť za deťmi, aby výraz ich tváre neovplyvnil reakciu dieťaťa, jazyk, v ktorom piesne spievali, bola turečtina, a to z toho dôvodu, aby nijako nepripomínal rodinu. Testy a piesne boli registrované tak, aby neboli rozdiely medzi testami ani interakciami medzi dieťaťom a tým, kto hovoril alebo spieval.

Keď boli deti pokojné, boli rodičia vyzvaní, aby si za ne sadli, a testy sa začali. Experti registrovali, koľko času ubehlo, kým sa deti začali púšťať do plaču, vraštiť obočie, kriviť ústočká a vraštiť tváričky, čo sa považuje za syndróm nepríjemných pocitov a stresu. „Keď deti počúvali pieseň, zostali pokojné priemerne deväť minút, keď počúvali hovorené slovo, začali po štyroch minútach javiť známky nepokoja, nezávisle od toho, či sa k nim hovorilo detskou rečou, alebo spolu hovorili dospelí,“ uvádza Peretzová.

„Keď sme opakovali test tak, že bábätkám spievali alebo k nim hovorili matky v materskej francúzštine, boli výsledky rovnaké. To celkom jasne potvrdzuje, že spievanie je skutočne najlepším spôsobom, ako udržať deti v pokoji, pretože účinok spevu bol overovaný dokonca v sterilnom prostredí: uprostred čiernych stien, bez akýchkoľvek hračiek, s minimálnym osvetlením a bez priameho kontaktu s nejakou osobou. Aj za takýchto okolností spev udržuje deti dlhší čas v pokoji a redukuje stres,“ uviedla neurologička. Potvrdzuje sa tak zásadný význam hudby.

Najlepšia je pieseň s opakujúcim sa a jednoduchým rytmom. Dnešné matky hovoria na deti príliš a na spev často zabúdajú. Výsledky tejto štúdie naznačujú, aké je dobré pripomenúť si staré tradície, pretože ide o najlepší spôsob, ako kontrolovať detské emócie. Keď novorodenci dávajú najavo nepokoj, skúste im radšej spievať, než na nich hovoriť. Tento „trik“ funguje a je dôležitý najmä pre rodičov, ktorí sa nachádzajú v ťažkých situáciách, keď signál stresu zo strany novorodenca môže byť prijímaný ako málo prípustný a môže vyvolať nežiaduce reakcie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #spievanie #bábätká #upokojenie #uspávanka

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...