Cukor je pre deti nevhodný. Ako ho však môžete nahradiť?

Nedávna štúdia ukázala to, čo sme mnohí dávno vedeli - cukor nie je vhodný pre deti. V časoch, keď narastá detská obezita, odborníci čoraz častejšie upozorňujú na to, aby ratolestiam cukor odopreli.

01.10.2016 08:00
jogurt, suchá pleť, grécky jogurt Foto:
Jogurt so zníženým obsahom cukru je skvelou alternatívou sladkých krémových dezertov.
debata

Podľa organizácie American Heart Association by deti vôbec nemali jesť cukor do veku dvoch rokov, do dovŕšenia osemnástich rokov by ho potom malo byť len 25 gramov denne (zhruba 6 kávových lyžičiek). Ako však deťom nahradiť niečo, čo sa jedáva v masívnom množstve a takmer všade – teda u starých rodičov, v škole, alebo v samotných domácnostiach?

Ovocie

Hoci aj to obsahuje vysoký podiel cukru, odborníci ho nezatracujú – práve naopak. Ovocie by ste mali deťom dávať čo najčastejšie. Už odmalička je dobré učiť ich na nakrájané jabĺčko či nektarinky alebo broskyne. Ak im chcete nahradiť sladkú chuť, môžete pridať aj melón, alebo hrušky a tiež bobuľové ovocie.

Jogurt

Aj mliečne výrobky sú často výrazne dosladzované. Ak však siahnete po takom, ktorý má znížený obsah cukru, vytvoríte vhodnú alternatívu pre rozličné sladké krémy, pudingy či zmrzliny. Dobré je využiť ponuku trhu a siahnuť napríklad po výrobkoch z ovčieho či kozieho mlieka.

Voda alebo ochutené minerálky s nízkym obsahom cukru

Namiesto nápojov, ktoré sú priam napratané cukrom, by ste mali siahať po tekutinách, ktoré uhasia smäd a nedodávajú telu prázdne kalórie. Aj pre deti sú už na trhu rozličné minerálky s jemnými príchuťami, ktoré však zároveň neobsahujú vysoký podiel cukru.

Oriešky

Hoci vaše deti ich asi nebudú vnímať ako adekvátnu náhradu sladkostí, ak ich budete privykať postupne, určite si oriešky zamilujú. Hoci obsahujú viac tuku, ten je zdravý a z hľadiska vývoja tiež veľmi dôležitý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #strava #cukor #alternatíva

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...