Postrach menom školský rok. Neboja sa ho len deti, potrápi aj rodičov

Príchod školského roka robí vrásky na tvárí mnohých mamičiek i oteckov. Hoci na jednej strane sa končia starosti s tým, kto sa o deti postará počas prázdnin, prichádzajú nové.

04.09.2016 16:30
deti, jedlo, škola, jedáleň, obed Foto:
Návrat do školy nemusí byť jednoduchý.
debata

Podľa prieskumu, z ktorého cituje britský Daily Mail, mnoho rodičov na začiatku školského roka čelí obavám, ako zvládnu viaceré aktivity súvisiace s povinnou školskou dochádzkou. V niektorých rodinách sa podobné obavy stávajú zdrojom najväčšieho stresu.

Zaujímavosťou je, že úplne najviac rodičov (reč je o britskej vzorke) sa zaoberá tým, ako dokáže s nástupom školského roka udržať domácnosť čistú a upratanú a v zároveň fungovať podľa zabehaného poriadku. Na druhom mieste skončila obava z toho, aby sa deti dostali do školy na čas. Hneď za ňou, v množstve zhruba 31 percent opýtaných, sa umiestnila obava ako privyknúť deti rannému vstávaniu a odchodu do školy po dvoch mesiacoch prázdnin.

So školákom v rodine sa rodičia zaoberajú aj tým, či ich dieťa je schopné zvládať domáce úlohy, prípadne sa niektorí snažia riešiť, aby ich ratolesť konzumovala určitý druh potravín. Až 26 percent rodičov tiež rieši spánkový režim. Počas prázdnin si totiž deti navykli na neskorší odchod do postele a tiež neskoré vstávanie. Školské povinnosti to však musia zmeniť.

Podľa odborníkov je všetko otázkou správneho načasovania. S deťmi by ste určitý návyk na školské povinnosti mali absolvovať už pár dní pred príchodom školského roka. Reč je o malých úlohách, opakovaní učiva či tiež skoršieo odchodu do postele a vstávania.

Pomáha tiež, ak jednotlivé činnosti súvisiace so školou rodičia deťom odprezentujú ako súčasť istej hry či zábavy. V duševnej pohode by však mali byť aj rodičia. Iba tak je možné, aby stres súvisiace so štartom školského roka prebiehal len na pozadí a minimálne ovplyvňoval pohodu rodiny a jej členov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #škola #rodičia #príchod #starosť

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...