... a znova to nevyšlo! Čo pomáha na ceste k tehotenstvu?

Poznať svoje plodné dni je základ. Existujú však aj iné "pomôcky", ktoré žene urýchlia cestu k vytúženému bábätku.

14.06.2016 15:00
materstvo, tehotenstvo, tehotná Foto:
Myslieť treba pozitívne, nepripúšťať si, že to nevyjde.
debata

Sex v správny čas

Najdôležitejším predpokladom je sex v správnom čase. Žena je každý mesiac plodná maximálne 6,5 dní. Po vysadení antikoncepcie je nutné, aby si cyklus našiel svoj prirodzený rytmus a bol pravidelný. Ovulácia prebieha medzi 12 až 16 dňom od začiatku menštruačného cyklu. Zrelé vajíčko je po ovulácii ešte dvanásť hodín schopné oplodnenia. Avšak vzhľadom k tomu, že mužské spermie dokážu v ženskom tele prežiť až šesť dní, vzniká počas cyklu uvedený počet – 6,5 plodných dní. Plodný čas teda začína šesť dní pred ovuláciou a končí asi dvanásť hodín po.

Častý a pravidelný

Ak sa nechcete stresovať pozorovaním hlienu, meraním bazálnej teploty a kupovaním ovulačných testov, efektívnou a jednoduchou metódou pre vás bude pravidelný sex. Odporúčajú sa aj niektoré sexuálne pozície, pri ktorých vnikne muž do ženy obzvlášť hlboko. Patrí sem misionárska poloha alebo tzv. doggy-style (pozícia odzadu). Hoci to nie je podložené žiadnou štúdiou, vysvetlenie je pochopiteľné: Týmto spôsobom spermiám skracujeme cestu k vajíčku. Odporúča sa tiež ostať po sexe polhodinu pokojne ležať, prípadne vyvýšiť panvu malým vankúšom.

Potrebujete vitamíny

Aj zdravá, vyvážená strava je v tomto prípade na mieste – pre vás, aj pre partnera, aby sa zabezpečila optimálna kvalita spermií. Prestaňte piť kávu, alkohol a skoncujte s nikotínom. Pozornosť venujte potravinám s kyselinou listovou, zinkom, vápnikom a vitamínom C.

Nepanikárte: Môže to trvať

Sú zdravé páry, ktorým sa aj napriek pravidelnému sexu a sledovaniu plodných dní, mesiace nedarí. Ak patríte do tejto skupiny, rozhodne nepanikárte. Podľa štatistiky je totiž šanca na otehotnenie počas jedného cyklu len 20 percentná. A ak ste pod tlakom, túto šancu ešte znižujete. Užívajte si život! Doprajte si čerstvý vzduch, pohyb a oddych. O neplodnosti hovoria lekári až po dvoch rokoch nechráneného pohlavného styku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #sex #vitamín C #ovulácia #spermie #neplodnosť #plodné dni

+ Vyčistite si myseľ, zlé myšlienky vám môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
Robte to, čo vás baví, aj keď to nebude...

+ Dostatok spánku je základom pre zdravie a pozitívnu myseľ.
Učte sa každý deň novým veciam, vedomostí nie je...