Aj vás trápi večný problém rodičov: Čo zabaliť ratolesti na desiatu?

Desiata plní u detí dôležitú úlohu, nechajte si na nej záležať.

24.05.2016 15:00
desiata, dieťa, škola Foto:
Na desiatej pre vaše dieťa si nechajte záležať.
debata

Patríte k mamám, ktoré si každé ráno lámu hlavu nad tým, čo zabaliť vašej ratolesti do školy na desiatu? Nejde pritom len o to, aby ste dieťaťu zabalili čosi chutné a najmä iné, ako malo včera. Desiate treba obmieňať a mamičky by sa nemali báť experimentovať. Desiata u detí totiž plní dôležitú úlohu. Dodáva organizmu tzv. predlžovaciu energiu. To znamená, že má za následok predĺženie energie z raňajok. Na to, aby sa deti v škole sústredili, je potrebné, aby sa ich energia udržala v rovnováhe. To v značnej miere ovplyvňuje práve forma desiatej, ktorú deti konzumujú.

Aj vy ste už mali mnohokrát plán, ako celú rodinu „nastavíte“ na zdravú stravu? Ale po pár dňoch ste to vzdali. Odrádzala vás nielen malá pestrosť starvy, ktorú ste rodine vedeli ponúknuť, ale možno aj cena „kvalitných“ potravín. Pritom stačí len trocha dobrej inšpirácie a na zvolenej ceste zdravého stravovania by ste zostali ľahšie.

"Zdravá strava je častokrát vnímaná ako drahá a komplikovaná záležitosť. Takýto pohľad na zdravú a chutnú stravu je však mýtus,“ povedala Jana Šimkovičová, autorka knihy Zdravé desiate nielen pre deti. Trinásť expertov na rôzne smery zdravého stravovania ponúka pre rodiny inšpiráciu na zdravé jedlá, z bežne dostupných surovín.

Zmeniť stravovacie návyky detí je nevyhnutné aj z pohľadu narastajúcej obezity. "Aktuálne sa detská obezita pohybuje na hranici 5–10 percent detskej populácie a stále rastie. Jedinou cestou, ako predísť narastajúcemu trendu, je pravidelná športová aktivita od útleho veku, spojená so zdravým stravovaním,” hovorí Michaela Danková, manažérka Sport Kids Academy v Bratislave. Za veľký problém označuje aj zlé stravovanie detí pred či po tréningu, čo obsahuje aj podávanie sladených nápojov deťom.

Rýchla inšpirácia z knihy Zdravé desiate nielen pre deti

Celozrnné wafle s vlákninou a orechami
Čas prípravy: 30 min

Čo potrebujeme (12 ks):

  • 2 hrnčeky = 250 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 6 ks sušených datlí
  • 3 bio vajcia
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 5 ks kakaových bôbov
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 PL psyllium
  • hrnčeka panenského kokosového oleja
  • 1½ hrnčeka mandľového mlieka
  • ½ ČL himalájskej soli

Ako na to?

  • Všetky ingrediencie vložíme priamo do vysokorýchlostného mixéra a mixujeme, kým dosiahneme hladkú, mierne hustú zmes.
  • Nahrejeme si waflovač a priamo z nádoby mixéra nalievame cesto do prístroja. Náš waflovač má po bokoch dierky na paličky. Hneď po zatvorení ich zapichneme ešte do surového cesta a vytiahneme priamo hotové wafle na paličke.
  • Podávame ich s čím máte radi. Na cestu so sebou sa dá k nim do fľaštičky pribaliť med a orechy.

Náš tip: Pokiaľ nemáte doma waflovač, wafle si môžete upiecť aj na panvici. Použiť môžete aj rôzne formičky, podobné, aké sa používajú pri vajíčkach. Dostanete pekné tvary. Výborne chutia aj keď si ich urobíte na masle ghee, ktoré dáva pokrmom výnimočnú chuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #deti #zdravie #desiata #Zdravé desiate nielen pre deti

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...