Spí vaše dieťa s vami v posteli? Čo na to hovoria odborníci?

Spanie detí v rodičovskej posteli bolo roky démonizované a považované za škodlivé pre vývoj ich samostatnosti a schopnosti zostávať osamote.

18.03.2016 09:00
dieťa v posteli - pár - prerušený sex Foto:
S vami či vo svojej posteli?
debata

Dnes tieto tvrdenia pediatri istým spôsobom rehabilitovali. Napríklad V Taliansku spí 20 percent detí starších ako osem rokov v posteli medzi rodičmi. A nemal by byť problém, ak tento zvyk pretrvá až do ukončenia základnej školy. Znamená to, že ešte nenastala chvíľa, aby deti boli samostatné, napísal taliansky denník Corriere della Sera. Tento zvyk nemožno uplatňovať pri novorodencoch a malých deťoch, lebo hrozí, že ich niektorý z rodičov zaľahne.

Vedci prvýkrát analyzovali správanie malých a väčších detí s príchodom večera. Cieľom projektu „Radostné spanie“ je prevencia a korigovanie chybných životných návykov už od narodenia, pretože tie môžu ovplyvňovať spánkovú hygienu v dospelosti. Kto zle spal ako dieťa, spí zle aj ako dospelý, hovoria lekári z talianskej spoločnosti preventívnej a sociálnej pediatrie (SIPPS) a z pediatrickej spoločnosti SICUPP.

Matky a otcovia vypĺňali s pomocou lekárov svojich detí on-line dotazníky. Celkom zodpovedalo 2030 rodín z celého Talianska. „Sotva 68 percent našich detí spí tak dlho, ako je odporúčané. Sotva polovica dospievajúcej mládeže, ktorá končí základné vzdelávanie a nastupuje na strednú školu, spí odporúčaných deväť hodín,“ poznamenala prezidentka SICUPP Marina Piccová.

„Spánok nie je žiadny stratený čas, prospieva nášmu zdraviu,“ zdôrazňuje predsedníčka parlamentného výboru pre deti a mládež Michela Vittoria Brambillová. Vo veku od jedného do dvoch rokov zaspávajú štyri deti z desiatich v manželskej posteli, vo veku od troch do štyroch rokov podiel takto zaspávajúcich detí klesá o 12 percent a od piatich do šiestich rokov sa tejto výsade tešia tri deti z desiatich. Od siedmich do deviatich rokov je takýchto detí 20 percent a až so začatím stredoškolského štúdia sa tento podiel výrazne znižuje.

„Počas noci sa 13 percent detí sťahuje, väčšinou z vlastnej postele k rodičom, niektoré ale aj naopak. Nejde len o najmladšie deti. Najmä, ak má rodina viac detí, možno v dome v noci pozorovať veľkú prevádzku,“ hovorí prezident SIPPS Giuseppe Di Mauro .

Tieto nočné presuny samy o sebe kvalitu nočného spánku neovplyvňujú. "Život sa dnes zmenil. Otcovia a matky sa často vracajú domov neskoro a mať deti pri sebe v noci je akási kompenzácie. Je to radosť pre všetkých. Skôr alebo neskôr sa dieťa samo rozhodne spať vo svojej izbe a zostať tam. Je to známka toho, že je pripravené na vlastný život. A my matky to prežívame ako známku toho, že nás deti opúšťajú, "zdôrazňuje Laura Realiová z Kultúrnej asociácie pediatrov.

Pravými nepriateľmi spánku detí sú videohry, televízia či chytré telefóny, pokiaľ sa používajú ešte krátko predtým, než zhasneme a ideme spať. Potom spánok negatívne ovplyvňuje výživa: 27,5 percenta najmenších pije mlieko či ovocnú šťavu, keď je čas ísť na lôžko. Aj to je spájané s kratšou dobou spánku. A tiež päť percent detí vo veku od päť do šesť rokov vyžaduje cumlík, ktorý je pre nich upokojujúcim predmetom, avšak nie je dobrý pre spánkovú hygienu.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #spánok #posteľ

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...