Popôrodná depresia je desivá a vysiľujúca. Pozná ju aj slávna herečka

Je jednou zo známych žien, ktorá priznala popôrodnú depresiu. Po príchode dcérky na svet sa musela herečka Hayden Panettiere vyrovnať s psychickými problémami a vyhľadať odbornú pomoc.

09.03.2016 09:00
Hayden Panettiere Foto: ,
Herečka Hayden Panettiere na vyhlásení cien Critics' Choice Awards.
debata

Drobná blondínka, ktorá je snúbenicou boxera Vladimira Klička, sa priznala v rozhovore, že ju poriadne hnevajú ľudia, ktorí podceňujú psychický stav čerstvých mamičiek. „Každý, kto navrhuje ženám, aby sa s tým nejako vyrovnali, aby to prehltli, naozaj nevie, o čom hovorí,“ vyhlásila Panettiere v rozhovore pre Yahoo!Style.

Hviezda seriálov Hrdinovia či Nashville priviedla na svet dcérku Kayu v decembri 2014. Nasledovali šťastné zábery na Instagrame či momentka pre médiá, ale potom sa herečka stratila z dohľadu. Až o pár mesiacov neskôr priznala, že bola nútená absolvovať liečbu popôrodnej depresie.

„Ľudia, ktorí spochybňujú popôrodnú depresiu, naozaj nemajú ani šajnu, aký vážny problém to môže byť,“ uviedla Panettiere. „Ak si čo len na sekundu pomyslíte, že ide len o pocit, aký matka chce cítiť voči svojmu dieťaťu, museli ste sa zblázniť,“ komentovala kritikov a neprajníkov, s ktorými sa vraj stretla v období odhalenia problémov. „Je to jeden z najvysiľujú­cejších, najdesivejších pocitov. Je plný viny – sebaobviňovania,“ opísala svoju skúsenosť herečka. Pocit, že si matka nedokáže vytvoriť puto s vlastným dieťaťom, hoci veľmi chce, je podľa nej hrozivý.

Psychické problémy žien po pôrode sa pritom objavujú v celej škále, môžu byť miernejšie alebo vážnejšie. „Ide o skúsenosť mnohých žien,“ uviedla Panettiere v rozhovore a podotkla, že ide o tému, ktorú treba prebrať verejne. „Musíme o nej hovoriť, aby ženy pochopili, že nie sú samy. Musí sa hovoriť o tom, že tento stav sa dá liečiť,“ pokračovala herečka. Doplnila, že sa rada postaví za všetky ženy, ktoré podobné obdobie prežili. „Tieto ženy nie sú samy. A ak prežívajú popôrodnú depresiu, neznamená to, že sú slabé, alebo že sú zlé matky. Môže dostať pomoc, ak ju potrebujú a tak to je v poriadku.“

Tri hlavné typy popôrodných depresií:

  • popôrodné alebo materské „blues“ ako mierny emočný problém krátkeho trvania (tento stva prežíva zhruba 50 až 70 % žien)
  • popôrodná depresia, závažná a potenciálne život ohrozujúca psychická choroba (vyskytuje sa zhruba u 10 % žien)
  • popôrodná psychóza: vážné psychotické ochorenie ohrozujúce život matky i dieťaťa (predtým nazývaná laktačná psychóza).

Panettiere čelila druhému stupňu – teda popôrodnej depresii, ktorá sa zvykne objaviť okolo tretieho týždňa od pôrodu. Vrcholí pritom až zhruba v ôsmom mesiaci života dieťaťa. Veľa žien si tento stav reálne nepripúšťa, alebo neuvedomuje a depresiu prežívajú v tichosti, vo vytváraní nežného vzťahu k svojmu dieťaťu. Stav sa podobá na normálnu depresiu – objavuje sa smútok, vnútorná nervozita, strata záujmu, problémy so spánkom či nechutenstvo, ale ojedinele aj myšlienky na samovraždu. Matka často spochybňuje samu seba a svoju schopnosť o dieťa sa postarať. Stav si vyžaduje odbornú pomoc. Netreba s ňou otáľať najmä, ak si uvedomí okolie, že matka môže ohroziť samu seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #pôrod #dieťa #depresia #Hayden Panettiere #psychika

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...