Ako chránite deti pred nástrahami internetu? Opýtali sme sa...

Mnohí rodičia nemajú prehľad o aktivitách svojich detí na internete. Nedávny prieskum v Česku ukázal, že až pätina rodičov netuší, čo ich deti robia za počítačom či smartfónom. Na Slovensku sú hodnoty veľmi podobné.

13.02.2016 07:00
Dieťa by ste mali naučiť správaniu na internete. Foto:
Dieťa by ste mali naučiť správaniu na internete.
debata

Dieťa môže byť v digitálnom priestore vystavené rozličným vplyvom – a treba si uvedomiť, že mnohé z nich sú negatívne. Neobmedzený prístup k internetu a všetkému, čo poskytuje, sa stáva dvojsečnou zbraňou, ktorá môže dieťa ohroziť a rodičia by sa preto mali mať na pozore.

Riešením je v prvom rade zvýšená kontrola. Do určitého veku je nutné vedieť, aké stránky si dieťa prezerá, prípadne, s kým online komunikuje. Dnes už nie je nič výnimočné, ak sa deti združujú v skupinách na internete – robia tak spolužiaci zo školy, kamaráti z krúžku či športového klubu. Lenže, uzavretá komunikácia sa môže stať aj priestorom na zneužitie či šikanu.

Chatovanie nebezpečnou hrou

Ďalším nebezpečenstvom sú potom chatovacie fóra, alebo portály, kde môžu aj deti anonymne komunikovať s inými anonymnými užívateľmi. V súčasnosti sa pritom jednou z najbežnejších foriem „šikany“ stali odkazy na sieťach ako je Instagram či Facebook. Robenie si žartov na účet dieťaťa či dokonca jeho verejné digitálne lynčovanie sú síce prípady exemplárne, ale už nie zriedkavé.

Ochrana dieťaťa pred nástrahami internetu môže prebiehať z iniciatívy rodičov, ale všetci dobre vieme, že deti v určitom veku si dajú poradiť len ťažko. A zákazy často nič nevyriešia. Dôležitá je najmä komunikácia a výchova.

O výhodách aj nástrahách internetu je nutné s deťmi komunikovať. Je dôležité naučiť ich chrániť seba a svoje súkromie. Jednou z vecí, ktorú si často neuvedomujú, je poskytovanie osobných údajov (súčasťou sú aj určité typy fotografií). Rodič by mal túto tému s dieťaťom prediskutovať, prípadnu mu názorne ukázať, čo môže byť nebezpečné a čo je ešte v zóne bezpečia.

Naučte dieťa zdôveriť sa

S nenávistnými útokmi na internete sa mladá detská duša vyrovnáva ťažšie ako dospelý. Napriek tomu je dobré dieťaťu vštepovať, že podobné odkazy nie sú hodné komentovania, odpisovania, ani trápenia sa nad nimi. Určite je však nutné o takýchto útokoch hovoriť s dospelými, prípadne predstaviteľmi školy a podobne.

Čo sa týka obsahu na internete, ten dnes veľmi ľahko sprístupní pornografické materiály, alebo stránky s násilnou tematikou. Rodič môže zablokovať niektoré webové lokality na základe obsahu, ale táto cesta nie je stopercentne účinná. Aj v tomto smere ja najdôležitejšie s dieťaťom komunikovať a vychovávať ho tak, aby rešpektovalo pravidlá.

Zuzana, matka dvoch synov (6 a 8 rokov)

V našej domácnosti bol počítač prístupný obom deťom už od útleho veku. Na Youtube obaja synovia pozerali animované rozprávky a keď sme kúpili tablet, začali sa na ňom hrávať hry. Nie sú ešte veľkí, takže chodia k počítaču, ktorý máme v pracovni. Stále je to len na úrovni hier, nejaké konkrétne stránky nenavštevujú. Zatiaľ som neuvažovala nad tým, ako s nimi prebrať používanie internetu. Asi to začnem riešiť, keď ten moment príde. Priznám sa, že sama neviem, čo by som im povedala.

Peter, otec dcéry (14 rokov)

S našou Adelou sme už pravidlá používania internetu prebrali. Do osláv 14. narodenín nemala povolené byť na Facebooku. Nebola z toho nadšená, ale skrátka sme sa tak dohodli. Teraz už je na sociálnej sieti a často chodí spať o jedenástej večer, lebo trávi večery vypisovaním si so spolužiačkami. Nekontrolujem, aké stránky si prezerá, ale myslím si, že v tomto smere je pomerne vyspelá a rozumná.

Jana, mama dcéry (12 rokov)

Dcéra je zvyknutá na počítač odmalička. Dnes už bývalý manžel chodieval pracovať do zahraničia, takže sme často po večeroch komunikovali cez Skype a moja Janka mi sedávala na kolenách. Dnes už za počítač sadá sama a má tiež telefón s internetom. Pokiaľ viem, doma si robí za počítačom len úlohy. Takmer vždy očkom pozriem, čo robí a zatiaľ som ju nenachytala na stránke, ktorá by sa mi zdala nevhodná. Jediné, čo ma trošku mrzí, je bulvár. Janka si číta informácie na stránkach, kde sa píše o celebritách a hercoch – najmä v časoch Superstar bola schopná stráviť hodiny hľadaním správ o obľúbenom spevákovi. A chvíľami som mala pocit, že ju to až pohltilo. Bola schopná sa rozčuľovať, keď napísali niečo kritické na jeho adresu. Ale asi to patrí k puberte, súťaž sa skončila a skončilo sa aj Jankino zanietenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #internet #ochrana #nebezpečenstvo

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...