Kyselina listová počas tehotenstva? Nevyhnutný vitamín!

Kyselina listová patrí do vitamínovej skupiny B. Má významný vplyv na náš metabolizmus a rast buniek. Zvlášť v tehotenstve je dôležitá.

21.12.2015 13:00
tehotenstvo, tehotná žena, menštruácia Foto:
Kyselinu listovú tehotná žena potrebuje.
debata

Čo sa týka tehotenstva či plodnosti, kyselina listová je azda najznámejší vitamín, ktorý sa skloňuje pri téme „túžba po dieťati“. Ako vitamín skupiny B preberá kyselina listová kľúčové procesy v metabolizme, a to najmä pri tvorbe buniek a ich delení. Najmä v prvých týždňoch tehotenstva telo vyžaduje veľa kyseliny listovej. Strava väčšinou nestačí, vitamín treba doplniť vo forme tabletky.

V prvých týždňoch tehotenstva

Počas prvých štyroch alebo piatich týždňov embrya – to je častokrát obdobie, kedy tehotné ženy ešte o svojom tehotenstve zväčša ani nemajú poňatia, sa tvorí nervová trubica. K tomu neskôr vznikne periférny a centrálny nervový systém dieťaťa. Nedostatok kyseliny listovej v tejto ranej fáze vývoja môže spôsobiť nervové poškodenia, napríklad rázštep chrbtice alebo mentálne postihnutie. Ženy, ktoré túžia po potomkovi, by teda mali čo najskôr začať s užívaním kyseliny listovej. Odporúča sa pokračovať aj počas dojčenia.

Kde ju nájsť?

Kyselina listová sa nachádza aj v strave, treba ju rozhodne zaradiť do jedálnička. Avšak keďže je kyselina listová citlivá na teplo, počas varenia sa jej veľké množstvo zničí. Bohatý na kyselinu listovú je zelený šalát, špenát, ružičkový kel, ale tiež ryža, zemiaky či strukoviny. Žĺtko ako aj mliečne produkty (syr, jogurt, tvaroh) sú tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej, patria sem aj čerešne, jahody, hrozno alebo pomaranče. Odporúča sa konzumácia rýb a mäsa. Na kyselinu listovú je bohatá kuracia pečienka, tá však pre tehotné ženy nie je vhodná!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #embryo #kyselina listová #nervová trubica #pečienka

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...