Sedem príznakov, že ste pravdepodobne v tom

Občas sa cítime úplne inak, ako zvyčajne. Naše telo nám naznačuje, hovorí alebo priam kričí, že čosi sa s nami deje.

24.11.2015 13:00
tehotná žena, tehotenstvo Foto:
Som v tom a deje sa toto.
debata

Môže ísť len o „planý“ poplach, ale viete, aké sú prvé príznaky tehotenstva? A to všetko ešte predtým, ako sa (ne)dostaví predpokladaná menštruácia, ktorá je najhlavnejším znakom toho, že sa v nás tvorí nový život.

Napäté a citlivé prsia

Celkom na začiatku tehotenstva meniaca sa hormonálna rovnováha zapríčiňuje nárast žliaz v prsníkoch – výsledkom môže byť pocit napätia v prsiach. Bradavky bývajú často citlivé a reagujú aj na minimálne podnety. Rásť a zväčšovať sa budú prsia o čosi neskôr, v priebehu tehotenstva.

Tmavšie bradavky

Aj zmena farby bradaviek a dvorcov zo svetlejšej na tmavšiu, môže signalizovať tehotenstvo. Aj to súvisí s hormónmi. Malé hrbolčeky na dvorcoch môžu vzniknúť tiež.

Bolesti brucha

Maternica rastie a prekrvuje sa, vytvárajú sa nové cievy. Niet preto divu, že sa takmer všetky nastávajúce mamičky sťažujú na bolesti v oblasti brucha. Niečo „čudné“ sa deje… Ťah, ktorý sa v bruchu odohráva, trochu pripomína menštruačné bolesti.

Únava, nekonečná…

Telo tehotnej ženy musí dosiahnúť špičkový výkon a pripraviť ideálne podmienky pre bábätko. Cítiť môžeme preto skutočne veľa bolesti. Uvoľnia sa svaly, spojivové tkanivá aj kĺby, aby malo dieťa dostatočný priestor. Je logické, že bude z toho telo unavené a vyčerpané. Najmä v prvých štyroch mesiacoch by ste si mali dopriať veľa spánku a žiť o čosi pokojnejšie ako predtým.

Niektoré potraviny už nemôžete

Dobrou správou je, že táto averzia je pre embryo dobrá a objavuje sa až do dvanásteho týždňa tehotenstva. Budúce mamičky majú častokrát odrazu odpor k potravinám a nápojom, ktoré by mohli plodu ublížiť. Patrí sem káva, alkohol, mäso, vajíčka a ryby. Najmä však suroviny živočíšneho pôvodu môžu obsahovať škodlivé baktérie.

Je mi zle…

Tak „a sme doma“. Je celkom možné, že tehotenský hormón HCG udrie aj na žalúdok. V prípade mnohých žien nevoľno prichádza až do šiesteho týždňa tehotenstva, niektoré však na tento hormón reagujú citlivo oveľa dlhšie. Pripomeňme, že citlivé sú naň tri štvrtiny všetkých žien.

Časté močenie

Veľa tehotných žien spomína časté močenie ako jeden z prvých príznakov svojho tehotenstva. Na toalete trávia veľa času nielen na začiatku tehotenstva, ale častokrát počas celého tehotenstva. Na vine je zvýšená hladina estrogénu, vďaka ktorej sú svaly uvoľnenejšie a tkanivo elastickejšie. Aj sexuálny hormón progesterón, ktorý sa v tele tehotných žien produkuje vo väčšej miere, má uvoľňujúci účinok na svaly močového mechúra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #únava #nevoľnosť #maternica #bradavky #citlivé prsia

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....