Postele v detskej izbe nemusia byť nudné

Hitom detských izieb 80-tych rokov boli určite poschodové postele.

15.10.2015 15:00
detská izba, dvojposchodová posteľ Foto:
Dvojposchodová posteľ šetrí miesto v malom byte.
debata

Iba málo panelákových bytov, v ktorých bývali rodiny s deťmi, ich nemalo. Veď ako pomestiť dve či tri deti do jednej malej izby v byte?

Ani dnes nie sú malé byty niečím nezvyčajným. Najmä, ak ste kupovali byt sami dvaja, ako tzv. štartovací, ale odrazu v ňom už bývate štyria a šanca na kúpu väčšieho je zatiaľ v nedohľadne. Rovnako tak, ak máte síce väčší, ale stále iba trojizbový byt a k nemu dva či viac detí. Nuž, a tak vzniká otázka, ako vyriešiť, aby každé z deti malo nielen vlastnú posteľ, ale i písací stôl či skrinku s hračkami. Jednou z možností, ako ušetriť časť priestoru je, zaobstarať deťom poschodovú či vyvýšenú posteľ.

Aké máte možnosti, ak chcete šetriť priestor v detskej izbe?

Poschodová posteľ- hore spí jedno dieťa, dolu druhé. Ušetríte miesto na jednu posteľ, ktoré môžete využiť ako písací kútik či miesto na šatníkovú skriňu.
Vyvýšená posteľ- dieťa spí hore a pod sebou má priestor na hranie či písací stolík. Z boku sú väčšinou skrinky alebo poličky.
Vysúvacia posteľ – jednolôžko sa vysunutím spodnej časti zmení na dve takmer samostatné postele. Dokonca, takto môže byť vyriešené aj spanie pre tri deti, ak posteľ bude poschodová s vysúvacou spodnou časťou.

Poschodové postele. Od akého veku sú vhodné?

Ideálnym časom, kedy by dieťa malo zvládnuť spanie na poschodovej posteli je vek 6 rokov. Samozrejme, tento údaj je iba orientačný, nakoľko aj medzi deťmi sú rozdiely. Niektoré bez problémov zvládne spanie „vo výške“ už v štyroch či piatich rokoch, pre iné staršie to môže byť stále problém. Rozhodne by ste však nemali uvažovať o poschodovej či vyvýšenej posteli, ak vaše deti nemajú viac ako tri roky. Ak však súrne potrebujete vyriešiť spanie menších detí v malom priestore, zaujímavou a praktickou možnosťou je aj tzv. bezpečnostná sieť na posteľ, ktorá ochráni dieťa od pádu z výšky.

Pre koho poschodová či vyvýšená posteľ nie je vhodná?

  • Pre veľmi malé deti do troch rokov veku
  • Pre deti, ktoré trpia alergiami (prach, roztoče, plesne…). Spanie tesne pri strope môže ich alergiu zhoršiť.
  • Pre deti, ktoré majú nepokojný spánok
  • Pre deti, ktoré trpia námesačnosťou
  • Pre deti, ktoré neprespia celú noc (napríklad sa budia na močenie, boja sa a podobne).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #detská izba #poschodová posteľ

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...