9 dobrých rád snažilkám. Nezruinujte si vzťah!

Nie ste sama. Žien, ktoré sa snažia otehotnieť a nedarí sa im v tom, je veľmi veľa. Poradíme vám, ako týmto obdobím ľahšie prejsť.

15.10.2015 07:00
tehotenstvo, tehotenský test, nešťastie Foto:
Problém (ne)splodenia dieťaťa je spoločný. Zúfalstvo neprežívate sama.
debata

Je jedno, či sa s partnerom snažíte polroka, rok alebo dva. Ak veľmi chcete, aj dva mesiace je dlhá doba. Nešťastie, skleslé nálady, úzkosť, zúfalstvo a panika prichádzajú bez pozvania a zvyčajne pobudnú minimálne tri dni. Pri každej návšteve toalety sa to zhoršuje. Presne popisujeme vaše pocity? Našli ste sa v tom? Dobrou správou je, že tak, ako všetko, aj tieto situácie sú v hlave a dá sa s nimi niečo robiť.

Prečo ja?

Túto otázku si prestaňte klásť. Nielen vy. Je veľa párov, ktorým sa nedarí otehotnieť. Samozrejme, toto nebude pre vás útechou. Jednoducho touto otázkou, ktorá nikam nevedie, sa prestaňte zaoberať. Už viac si ju neklaďte. Skôr sa to snažte pochopiť duchovne. Nielen každý človek, ktorého na svojej ceste životom stretáte, má pre vás zmysel, ale aj situácie, ktorým ste vystavená. Ste na bábätko pripravená? Ste s tým pravým? Je už čas? Ste uvoľnená? Ak si vezmete do hlavy, že má zmysel, prečo bábätko stále neprichádza, ľahšie sa vám bude dýchať.

Odbúrajte strach

Hlavným dôvodom, prečo sa bábätku na svet ešte „nechce“, býva strach. Panika z veku. „Už to nestihnem“, panika z toho, že sa vám rozpadne vzťah, pretože partnerovi „nedáte potomka“, panika z toho, že odrazu všetci okolo vás „tehotnejú“, len vám sa to nedarí. Panika z toho, že vás svokra nebude mať tak rada, ako doteraz, panika z otázok, ktoré sa na vás z každej strany valia. Poznáte to? Ak sa na to prestanete sústrediť, odíde to. A teraz nemáme na mysli samotné otehotnenie a túžbu po bábätku. Zamerajte sa na prácu, skúste ešte predtým, ako otehotniete, veľa toho stihnúť. Možno potom už na to nebude toľko času. Berte to ako výzvu. Venujte sa práci. To všetko sa odohrá popritom. Keď sa na to prestanete upínať.

Pred partnerom neplačte

Muži neznášajú slzy. Ak si poplačete, keď vás nahnevá kolegyňa, je to ešte v poriadku. Ak si ťuknete auto alebo neuspejete na pohovore. Ak však pravidelne revete s každým príchodom menštruácie – pred ním!, nečakajte vo vzťahu nič dobré. Nezabúdajte na to, že ste v tomto probléme spolu! Ak plačete a zúfate, stres prenášate aj naňho. A on, hoci o ňom nehovorí, trápiť sa môže rovnako. Veríme, že nemôžete inak. V takom prípade si radšej nájdite kamarátky, ktorých trápi rovnaký problém. Ony vás pochopia, ony vám porozumejú. Vyplačte sa radšej na ich ramene a domov príďte, až keď si zotriete poslednú slzičku.

Ešte to nemáte. Ale predstavovať si to už... Foto: SHUTTERSTOCK
kočík, matka Ešte to nemáte. Ale predstavovať si to už môžete...

Darí sa mi

Známych o tom, čo vás trápi, neinformujte. Poznáte to dobre, cudzí sa zvyknú z nešťastia druhých nielen tešiť, ale upokojujú sa, že nie sú nešťastní len oni. Veľmi zlý pocit, však? Vymyslite si formulku. Netvrďte, že deti nechcete alebo neplánujete (pozor na to, čo vyslovujete!). Vravte neutrálne veci. Zmeňte tému na prácu alebo na nový koníček, hovorte o všetkom možnom, len nie o dieťati. Ak sa vás niekto napriek tomu priamo spýta, odpovedzte úplne neurčito: „Veď uvidíme“. Nesklznite do negativistických viet, nesťažujte sa. Nepotrebujete to, naozaj. Vám sa darí.

Nezáviďte druhým

Máte okolo seba „snažilky“, ktoré už medzičasom otehotneli a vám to trhá srdce? Pozrite sa tejto „nenávisti“ a „zlobe“ priamo do očí. Podarí sa vám to ľahko. Aj keby ste sa mali premáhať, zablahoželajte tejto kamarátke, a to čo najúprimnejšie. Potom sa donúťte, s kamarátkou a malým drobcom sa stretnite a kúpte mu malú pozornosť. Uvidíte, ako rýchlo od vás táto žiarlivosť odíde. Berte to ako nádej. Podarilo sa jej, podarí sa aj vám.

Odíďte z komunity

Už aj vy ste sa pridali do skupinky snažiliek, hoci ste si to v živote čo najmenej priali? Ako sa vám čítajú všetky tie príspevky o meraní bazálnej teploty, o tom zúfalstve, o ktorom tam dennodenne všetky ženy vypisujú? Choďte odtiaľ preč – urobíte pre svoje duševné zdravie veľmi veľa. Sústreďte sa radšej na váš vzťah. Veľa s partnerom cestujte, pracujte. Vnímajte toto obdobie ako slobodné. Môžete si robiť, čo chcete, s tým, že viete, že dieťa príde a všetko zmení. Užívajte si život!

Zdravá strava

Všade čítate, že by ste sa mali zdravo stravovať? Fajn, ale nepreháňajte to. Zabijete dve muchy jednou ranou. Nielenže máte šancu do tehotenstva schudnúť a cítiť sa v pohode, ale aj „vyčistíte“ svoje telo konzumáciou zeleniny a ovocia. Nič nerobte kŕčovito. Je obdobie jabĺk, tak ich konzumujte. Sladkosti dajte bokom a stravujte sa zdravo. Budete sa navyše lepšie cítiť. Ani výživových doplnkov nemusíte do seba zbytočne veľa „pchať“. Kúpte si v lekárni kvalitnú kyselinu listovú a bez veľkých úvah užite jednu tabletku ráno. Nevenujte tomu viac pozornosti.

Robte, čomu veríte

Nikdy ste nechceli „skončiť“ behaním po doktoroch, skúmaním spermiogramu, nikdy ste sa nechceli uchýliť k žiadnym kúram a odporné vám je aj umelé oplodnenie? Nech sa na vás valia akékoľvek rady a informácie, choďte len za tým, čomu veríte. Poznáte to? Existujte to, čomu veríte a to je svätá pravda. Veríte tomu, že otehotniete prirodzene a v najvhodnejšom čase? Stane sa to. Všetko ostatné vypúšťajte. Dokonca si dajte ešte jeden záväzok: Prestaňte o tom hovoriť. Vaše dieťa je na ceste.

Nájdite mu meno

Je to milá a neškodná hra. Podvedomiu dávate jasne najavo, že s dieťatkom rátate, tešíte sa naň. Robíte, akoby tu už bolo. Dajte mu meno! Ale pozor, nefixujte sa na pohlavie. Prísť môže dievčatko aj chlapec. Ak sa ráno venujete afirmáciám a meditáciám, predstavujte si dieťa. Nikdy nie konkrétne chlapčeka alebo dievčatko. A dajte mu „pracovné“ meno. Hľadajte ho v kalendári, akoby ste ho už čakali. Nerobíte nič zlé, naopak. Vyskúšajte si to. Ako sa cítite? Určite sa usmievate. Každá pozitívna myšlienka na vaše bábätko je ďalším krôčikom vpred. Robíte veľa, tešíte sa. Precíťte to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #strach #závisť #panika #potomok #zúfalstvo #snažilka

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...