Vyšší rodičovský príspevok alebo dlhšia rodičovská dovolenka. Čo by si mamy vybrali radšej?

Od januára 2016 sa pravdepodobne zvýši príspevok na starostlivosť o dieťa pre rodiča, ktorý pracuje a jeho dieťa navštevuje súkromné či mestské jasle.

03.10.2015 17:00
matka, dieťa, rodičovská dovolenka Foto:
Ostať s dieťaťom doma, či ísť pracovať?
debata

Príspevok však teraz už nebude jednotný. Rodičia, ktorých deti budú v súkromnom zariadení dostanú 280 € a tí v mestských/o­becných jasliach iba 80 €.

Pravdou však zostáva, že kým 280 € ani zďaleka nepokrýva náklady na súkromné zariadenie, mestských či obecných je zas žalostne málo. Takže nech na to mamy a otcovia pozerajú z každej strany, ich problém nastávajúce opatrenie nevyriešilo.

Zaujímali sme sa, čo by prijali rodičia malých detí. Chcú mať vyšší príspevok alebo radšej dostatok jaslí? Napriek tomu, že sa tvrdí, že ženy by radšej zostali na dlhšej RD, náš prieskum zistil niečo úplne iné- reťazové rodičovské dovolenky a ich predlžovanie je neraz iba dôsledkom toho, že rodič dieťa jednoducho nemá kde umiestniť.

Andrea (33), dve deti
"Ja som doma už 3,5 roka a ešte dlho budem, keďže mám deti krátko po sebe a ešte by sme s manželom jedno dieťa prijali. Čo sa týka dĺžky, akú by mala mama s dieťaťom byť doma, tak tá je podľa mňa silno individuálna. Niektoré dieťa je na škôlku/jasle pripravené skôr iné s tým má problém aj v piatich rokoch (syn mojej sestry). Ja som materstvo zobrala ako poslanie, kariéru a ja sa preto plánujem venovať deťom čo najdlhšie. Tak prečo by som toto obdobie nemala mať platené? Veď je to moje zamestnanie.

Daniela (37), dve deti
„Čo by som prijala ja? Rozhodne nie dlhšiu rodičovskú dovolenku. Veď žena už po čase stráca pracovné návyky, zabúda zručnosti, ktoré vedela. Viem to podľa seba, lebo som sa z rodičovskej dovolenky vracala dva krát. A to som ani na jednej z nich nebola 3 roky. Ak chce byť žena s dieťaťom doma dlhšie, nech pokojne ostane, nik jej v tom brániť nebude, ale nevidím zmysel, aby toto jej rozhodnutie a pobyt doma bol platený štátom. Ja osobne by som privítala skôr to, aby si žena mohla vyčerpať celkovú sumu rodičovského príspevku podľa svojho uváženia. Je potrebné vybudovať viac jaslí a škôlok, lebo mamy sa neraz nevrátia do práce iba preto, že jednoducho dieťa jej do štátnej inštitúcie nevezmú a súkromnú si dovoliť nemôže. A v neposlednom rade by nejednu maminu potešila podpora skrátených úväzkov.“

Lea (27), jedno dieťa
"Privítala by som rozhodne viac jaslí a materských škôl. Podľa mňa zostať na rodičovskej dovolenke 3 roky je naozaj dosť. Pre mamu je výhodnejšie pracovať nielen z finančného dôvodu, ale aj preto, že mamy po dlhšej rodičovskej dovolenke sú v podstate nezamestnateľné.. Navyše aj dieťa sa potrebuje už približne v dvoch rokoch socializovať.

Katka (31), dve deti
„Dlhšiu rodičovskú dovolenku? Nežartujte! Veď máme najdlhšiu rodičovskú dovolenku v Európe. A zdá sami, že tie tri roky sú naozaj veľa. Ja som doma takú dlhú dobu nevydržala ani pri jednej z mojich dcér. Veď by som im už aj liezla na nervy. Deti potrebujú kolektív. Za mňa jednoznačne viac materských škôl a jaslí.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #rodičovský príspevok #matka #rodičovská dovolenka

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...