Bábätko v dome? Tieto vety oteckovi nehovorte!

Ako sa váš drahý naučí starať o dieťa, ak mu nič nedovolíte?

30.07.2015 12:00
muž, bábätko, dieťa Foto:
Len ho nechajte, nech sa stará.
debata

Ako mama sa viete o vaše bábätko postarať najlepšie. Ale dajte príležitosť aj „tatovi“, aby vám v starostlivosti pomáhal. Nesledujte ho krivým pohľadom , nekontrolujte každú vec, ktorú urobí sám. Doprajte mu čas a priestor, aby sa staral a zároveň učil. A na tieto vety pri tom zabudnite.

Preboha, nechaj to tak, ja to urobím

Ako sa naučí vášho anjelika prebaľovať, ako ho oblečie do dupačiek, ako ho okúpe, ako učeše vlásky, keď ho k ničomu nepustíte? Možno pri týchto činnostiach muž pôsobí „neohrabane“, možno ich robí nekonečne dlho, ale snaží sa. Nechajte ho, aby sa všetky veci okolo bábätka naučil. A vy si pokojne vyložte nohy a oddychujte. Aspoň chvíľu. Nesledujte a nekomandujte!

To ho chceš vziať von takto?

Obliekanie je častým kameňom úrazu. Oteckom sa zrejme nikdy nepodarí trafiť presne do našej predstavy, v čom by dieťa malo ísť medzi ľudí. Chýba mu tielko, alebo má v lete na nohách hrubé ponožky… Ak „tatinko“ nájde kdesi hodené špinavé tepláky, možno ich bez zaváhania vašej ratolesti natiahne. Dobrá rada znie: toto neriešte. A pred ich odchodom z domu radšej zatvorte oči alebo kútikom oka skontrolujte len to najpodstatnejšie, detaily nechajte tak… Neznechucujte muža večnými obavami a výčitkami. Veď on na to jedného dňa príde, len to chce cvik.

Nemyslíš si, že už mal byť v posteli?

Prídete domov z posedenia s kamarátkami a vaša ratolesť je ešte „plná života“, hoci už hodinu mala byť v posteli. Iste, ste nahnevaná, že váš drahý to „prešvihol“. Na druhej stane vás predsa musí odzbrojiť šťastný výraz dieťaťa, ktoré je zavesené na otcovom krku a piští od radosti. Nekomentujte! Len nechajte priestor, aby sa otec dieťaťa napokon o jeho odchod do postele postaral. So všetkým, čo k tomu patrí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #starostlivosť #bábätká

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...